Wat is een 3D bril?

Wat is een 3D bril

Een 3D bril, ook wel genoemd een stereobril, is een bril die je gebruikt om 3D films te kunnen zien. Er zijn verschillende 3D brillen voor verschillende 3D-technieken: Analglyph 3D, Polarized 3D, en Active Shutter 3D.

Welke 3D brillen zijn er?

Analglyph 3D bril

Een Analglyph 3D-bril heeft 2 verschillende gekleurde ‘glazen’. Het linkerglas is altijd roodgekleurd en het rechterglas is groen of cyaan.

Polarized 3D bril

Een Polarized 3D-bril heeft verschillende gepolariseerde ‘glazen’. Deze bril krijg je bijna altijd in de bioscoop. Maar wat is polarisatie?

Hoe werkt lineaire polarisatie?

Hoe het werkt is eigenlijk heel eenvoudig. Om het duidelijk te maken nemen we als voorbeeld een vormenfilter.

Wat is polarisatie?
Vormenstoof vergelijking met polarisatie.

Normaal gesproken is licht(wat van de zon komt) opgebouwd uit lichtstralen die in alle kanten bewegen. Je noemt deze lichtstralen niet-gepolariseerd.

Je kunt licht vergelijken met blokjes. Alle soorten blokjes samen vormen het licht. Ieder gevormd blokje staat voor een lichtstraal die in een bepaalde directie beweegt.

Nu wordt er in de projector licht geproduceerd en dit wordt direct gepolariseerd door middel van 2 polariserende filters. Die per filter een lichtstraal van 1 directie toelaat.

De polariserende filters staan voor de ronde en vierkante vorm. Alle gevormde blokjes willen door de vormenfilter, maar de vormenfilter laat alleen de rondjes en vierkantjes toe. (Projector)

Je linker glas werkt als een filter en laat alleen gepolariseerd licht door dat in een bepaalde directie beweegt en houdt het andere tegen.

Je linkerglas kun je vergelijken met de ronde vorm in de vormenfilter: alleen de rondjes komen binnen. De vierkantjes passen niet en worden tegengehouden door de vormenfilter. (Linkerglas)

Je rechter glas werkt ook als een filter alleen laat deze het licht wat geblokkeerd wordt bij je linkerglas door en houdt het licht wat wel doorkomt bij je linkerglas tegen.

Je rechter glas kun je vergelijken met de vierkante vorm in de vormenfilter: alleen de vierkantjes passen en komen hier binnen, de rondjes juist niet. (Rechterglas)

Op deze manier zien beide ogen verschillende beelden die worden geprojecteerd op 1 scherm. Je rechter oog ziet de vierkantjes en je linkeroog de rondjes, terwijl de projector als het ware rondjes en vierkantjes doorlaat en deze beide op het scherm projecteert.

Op deze manier kan er een 3D illusie worden gecreëerd, waardoor diepte in de film zien, mogelijk wordt.

Shutter 3D bril

sluiterbril

De shutter 3D bril (ook wel sluiterbril genoemd) heeft 2 glazen en werkt op een batterijtje. De glazen van de bril knipperen heel snel.

Vergelijkbare berichten