Beste thuisbioscoop beamer van 2024

Laatste update: 25 januari 2024

Wat is de beste thuisbioscoop beamer van 2024?

De Optoma HD146X werd in augustus 2023 en januari 2024 door de beamer test door alle gebruikers met een 8,8 en een 8,9. De thuisbioscoop beamer wordt onder andere geprezen door de lage prijs, het scherpe beeld met 3D ondersteuning en de krachtige licht projector.

beste-thuisbioscoop-beamer

Beamer test

De beste thuisbioscoop beamer die het waard is om te kopen vind je hier. Het is belangrijk dat je een geschikte beamer kiest voor je thuisbioscoop en niet teveel betaalt.

Er is een ruim aanbod in verschillende home cinema beamers. Sommige beamers zijn het absoluut niet waard om te kopen, andere juist weer wel. Om een miskoop te voorkomen heeft FilmAlpha onderzoek gedaan naar honderden verschillende beamers die nu verkrijgbaar zijn.

De beste van de beste hebben we voor je uitgekozen en hieronder op rij gezet.

Benieuwd waar we op hebben gelet bij onze samenstelling? Bekijk onze strategie

Bekijk ook:

Beste beamer voor thuis, in 2024

 1. HD146X Optoma (1080p)
 2. Optoma UHD38x
 3. HD29H Optoma
 4. Acer H6810BD
 5. BenQ TH671ST

1. Beste beamer voor thuis: Optoma HD146X (1080p)

Beste Thuisbioscoop beamer Optoma HD144X

Deze thuisbioscoop beamer hebben we op nummer 1 geplaatst. Dankzij de geweldige prijs – kwaliteit verhouding is dit de beste beamer voor thuis.

Waarom is dit de beste thuisbioscoop beamer?

De Optoma HD146X, is de beste thuisbioscoop beamer vanwege de:

 • scherpe beeldkwaliteit met 3D ondersteuning
 • hoge helderheid en contrast-ratio
 • de lage prijs
 • hoge reviewscore van de voorganger: een 8,9 uit meer dan 398 reviews

Scherpe beeldkwaliteit

Dankzij de hoge contrast-ratio van 25.000 (hoe hoger hoe scherper) in combinatie met de 1080p resolutie is de beamer bij de juiste afstelling ontzettend scherp.

Helderheid en de levensduur van deze thuisbioscoop beamer

Verder is de helderheid ook op niveau. Deze beamer is namelijk voorzien van een lichtsterkte van 3600 Lumen. Dit betekent dat je jouw thuisbioscoop niet persé heel erg donker hoeft te maken, om goed film te kunnen kijken. De beamer geeft voldoende licht om overdag te kunnen kijken.

De lamp kan 6000 uur mee. Als je gemiddeld 365 dagen in het jaar 3 uur per dag film of series kijkt, kun je 6 jaar lang kijken. Gemiddeld kijken de mensen die de beamer relatief veel gebruiken 8 uur per week, dan kun je alsnog ongeveer 16 jaar film kijken.

3D ondersteuning en aansluitingen

Verder biedt deze beamer 3D technologie. Je kunt dus 3D films kijken met deze thuisbioscoop beamer.

Je sluit de beamer gemakkelijk aan met een HDMI kabel. Op deze beamer zit echter geen VGA-aansluiting.

Veel goede reviews (8,9)

De voorganger de: Optoma HD144X is door veel mensen getest, en scoorde op CoolBlue een 8,9 uit 198 reviews. De HD146X is een verbeterde versie hiervan. Deze heeft namelijk een 2000 hoger contrast-ratio, 200 meer Lumen en gaat ook nog eens 2500 uur langer mee. De grootste pluspunten uit ervaring waren:

 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Game modus met veel Frames per seconde
 • Zet snel en gemakkelijk op
 • Veel verschillende instellingen om gewenst resultaat te bereiken

De minpunten die uit de reviews en ervaring kwamen zijn:

 • Niet geruisloos
 • Geen directe USB aansluiting

Prijs – kwaliteit verhouding

De prijs – kwaliteit scoort bij deze projector erg goed. De prijs bedraagt 500-600 euro. Vooral omdat het beeld scherp is, Full-HD ondersteunt en een hoge contrast-ratio heeft, is de prijs relatief gezien laag.

2. Beste Thuisbioscoop Beamer Optoma UHD38x (4K)

thuisbioscoop 4k beamer

De Optoma UHD38x komt op nummer 2. Als de prijs lager was geweest had deze de eerste plaats ingenomen. Heb je dus een iets groter budget, dan is dit je beste keus.

Vergelijk met Bol.com

Super scherpe beeldkwaliteit

Deze beamer beschikt over een contrast-ratio van maar liefst 1000.000:1. Dit in combinatie met de 4K Ultra HD resolutie, geeft je zeer scherp beeld zodat je de kleinste details kunt zien. Bij sommige films zagen we de stofjes zelfs in de lucht vliegen.

Dankzij HDR10 en HLG ondersteuning word je verrast door vrolijke levendige kleuren, waar je wel enthousiast van moet worden. Tenminste… dat werden wij.

Helderheid en levensduur

De helderheid is prima, maar niet overdreven. Het is ongeveer vergelijkbaar met onze nummer 1. De kamer hoeft niet persé super donker te zijn, je kunt gewoon film overdag kijken.

Ook voor lichte ruimtes is deze met een lumental van 4000 geschikt, voor een thuisbioscoop beamer is deze beamer uitstekend.

De lamp voor 6000 uur mee. Deze gaat bij gemiddeld 8 uur per week kijken, 12 jaar mee.

3D ondersteuning en aansluitingen

Deze thuisprojector beschikt ook over 3D technologie. Je kunt dus ook 3D films kijken, mits het filmbestand en het invoerapparaat dit ondersteunen.

Net als bij alle beamers vandaag de dag, kun je jouw laptop, blu-ray speler of ander invoerapparaat gemakkelijk aansluiten op deze beamer door middel van een HDMI kabel. Verder zit er op deze beamer geen VGA-aansluiting.

Beste 4K beamer voor Gaming, Sportwedstrijden en Film

Reviews hoog cijfer (8,6)

Deze thuisbioscoopbeamer krijgt van de mensen die hem gekocht hebben hoge scores. Zo scoort deze 4K projector een 8,6 uit 7 reviews op CoolBlue.

Dit zijn wat minder reviews dan de Optoma, maar gezien de reviewaantallen bij andere beamers, is deze score redelijk betrouwbaar.

De pluspunten die kopers er bij deze homecinema beamer uit vinden springen zijn:

 • Beeld is zeer kleurrijk
 • Groot zoombereik
 • 4K
 • Gebruiksvriendelijk
 • Geruisloos
 • Uitstekend voor gamen en sportwedstrijden (240HZ)
 • Verticale Lensshift inbegrepen

De genoemde minpunten zijn:

 • Niet direct aan te sluiten op het netwerk, er moet dus een HDMI of VGA kabel in
 • Je kunt geen USB inpluggen om direct video’s en foto’s te projecteren (aansluiten op een blu-ray speler of laptop is dus een vereiste)

Prijs – kwaliteit verhouding

Dankzij het hoge contrast-ratio en de hoge 4K resolutie vinden we dat deze thuisbioscoop beamer een goede prijs – kwaliteit verhouding heeft. Deze beamer kost een duit, maar daar krijgen we kwaliteit voor terug.

Vergelijk met Bol.com

3. Home Cinema Optoma HD29HLV

HomeCinema Optoma HD29H

Deze Full HD Beamer komt op de derde plaats, dankzij de hoge contrast-ratio en de lage inputlag. De prijs-kwaliteit verhouding is met deze pluspunten prima. Dit is de beste beamer om sportwedstrijden mee te kijken of te gamen.

Scherpe beeldkwaliteit

Onze nummer 3 heeft een Full HD (1080p) resolutie en een contrast-ratio van maar liefst 50.000. Dit betekent dat deze Home Cinema projector in een donkere ruimte zeer scherp beeld geeft.

Het is dan wel geen 4K, zoals de Optoma UHD42(nr. 2), maar ook deze presteert het om een scherp beeld te projecteren.

Deze home cinema beamer onderscheidt zich van andere beamers in de lage input-lag van 8,4 ms. Dit is uitstekend om voetbalwedstrijden of andere sportwedstrijden te kijken.

Door deze lage input-lag is deze beamer ook zeer geschikt om mee te gamen. Je kunt bij deze beamer Game-mode activeren voor optimaal contrast.

Helderheid en levensduur

Een goede helderheid ontbreekt deze Optoma projector niet. Ook bij deze beamer hoeft de kamer niet al te donker te zijn om goed film te kunnen kijken. Deze Optoma produceert namelijk een helderheid van 4000 lumen.

Echter om de giga contrastverhouding optimaal te benutten, adviseren wij wel een donkere kamer.

De levensduur van deze beamer is 6000 uur, wat vergelijkbaar is met onze nummer 1. Je kunt dus lang doen met deze beamer. Kijk je gemiddeld 8 uur per week? Dan kun je 16 jaar met deze thuisbioscoop beamer vooruit.

Ben je van plan de beamer erg veel te gaan gebruiken, dan is dit waarschijnlijk net als de Optoma HX146 een goede keus voor je.

3D Beamer en aansluitingen

De Optoma HD29H kan ook gebruikt worden als 3D Beamer, je kunt met deze thuisbioscoop beamer, dus ook 3D films kijken.

Verder beschikt deze over een HDMI aansluiting. Deze beamer biedt echter geen VGA-ondersteuning.

Reviews: Kopers zeer tevreden (8,9)

De kopers zijn erg tevreden over de aankoop van deze beamer. Dat blijkt uit het gemiddelde cijfer. De kopers die deze beamer hebben aangeschaft, geven o.b.v. 16 reviews gemiddeld een 8,9.

Pluspunten:

 • Erg stil in gebruik (geruisloos)
 • Scherpe beeldkwaliteit
 • Goede prijs-kwaliteits verhouding
 • Hoog contrastratio
 • HDR
 • Lage input-lag

De minpunten zijn:

 • Sommige menu-instellingen dienen herhaaldelijk te worden ingesteld
 • Langere tijd bezig om de gewenste instellingen te krijgen na opstarten

Prijs-kwaliteit verhouding

Wij vinden dat de prijs-kwaliteit verhouding het erg goed doet. Voor een hoogwaardige contrast-ratio en lage inputlag vinden wij dit niet veel. Kijk je veel sport of ben je van plan met een beamer te gamen, dan raden wij je deze aan.

4. Thuisbioscoop Beamer Acer H6810BD

Home Cinema 4K Beamer Acer H6810BD

De Acer H6810BD thuisbioscoop beamer hebben we op plaats 4 gezet. Net als de Optoma UHD42(nr.2) ondersteunt deze beamer 4K UHD beeldkwaliteit. Deze mist echter de hoge refreshrate (HZ) en de contrastverhouding ligt lager, daarom zakt deze naar de vierde plek in onze top 5 van beste home cinema beamers.

Super scherpe beeldkwaliteit

Deze heeft net als de Optoma UHD42 op nr. 2 een 4K resolutie wat ervoor zorgt dat het beeld haarscherp is.

Het apparaat beschikt verder over een contrast-ratio van 10.000:1. Dit is aanzienlijk lager dan de Optoma UHD42, maar het verschil is enkel te merken in een zeer donkere kamer.

Helderheid en levensduur

De beamer is qua helderheid vergelijkbaar met de meeste beamers en heeft een helderheid van 3500 lumen. De kamer hoeft dus niet super donker te zijn, maar het beeld zal in flink verlichte ruimtes minder goed presteren.

De lamp in de Acer gaat in totaal 4000 uur mee. Als je gemiddeld 8 uur per week kijkt, dan dient je de lamp te vervangen na 10 jaar.

Geen 3D ondersteuning, aansluitingen

Deze beamer beschikt niet over 3D technologie. Je kunt dus geen 3D films zien met deze beamer.

Je kunt je laptop of blu-ray speler aansluiten op deze thuisbioscoop beamer door middel van een HDMI kabel.

Goede beamer reviews (8,5)

De beamer reviews zijn erg positief, alleen wat minder betrouwbaar. De Acer H6810BD scoort op CoolBlue uit 2 reviews een 8,5. Het review aantal is erg laag en daarom onbetrouwbaar. Uit de specs kunnen we wel opmaken dat dit een prima beamer is.

Pluspunten:

 • 4K
 • Haarscherp beeld
 • Rijke kleurweergave

Minpunten:

 • Gezien de prijs lage contrast-ratio
 • Geen 3D

Prijs-kwaliteit verhouding

We zijn niet enthousiast over de prijs-kwaliteit verhouding als we deze vergelijken met de Optoma UHD42. De UHD42 heeft namelijk ook een 4K resolutie met een contrast ratio dat veel hoger is en deze beschikt ook nog eens over 3D ondersteuning. De refreshrate is ook veel hoger van onze nummer 2 en ook de helderheid.

De prijs is ietsjes minder, maar de specificaties wegen niet op tegen wat het in prijs verschilt. Omdat 4K beamers wel andere beamers overtreffen in kwaliteit, krijgt deze de vierde plaats in onze top 5, maar de prijs-kwaliteitsverhouding kan volgens ons beter.

5. Full HD Projektor BenQ TH671ST

Home cinema Full HD Projektor BenQ TH671ST

Op nummer 5 van de thuisbioscoop beamers hebben we de Full HD Projektor BenQ TH671ST staan. Deze krijgt plek 5 omdat deze qua kwaliteit in de buurt komt van de Optoma. De prijs ligt wat hoger, daarom krijgt deze de vijfde plaats.

Niet leverbaar? Bekijk op bol.com

Goede beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van deze home cinema beamer is van goede kwaliteit. Het beschikt net als de Optoma over een Full-HD resolutie.

De contrastverhouding is helaas wat lager: 10.000:1, waardoor deze minder scherp zal zijn in een hele donkere kamer in vergelijking met de Optoma HD146X. (Merk op: Verschil in contrastverhoudingen op dit niveau is enkel merkbaar in zeer donkere ruimtes)

Helderheid en levensduur

De helderheid van deze beamer wordt door 3000 lumen bepaald. Dit is minder dan de vorige beamers. Dit betekent dat je de kamer iets donkerder moet maken om het beeld goed te kunnen zien.

Het voordeel van deze thuisbioscoop beamer, is dat deze automatisch het licht versterkt als de kamer ook lichter wordt. Daardoor blijft het beeld beter zichtbaar, zonder dat je daarvoor iets moet instellen.

De levensduur van dit de lamp in het apparaat is 4000 uur. Dat is 500 uur meer dan de standaard van 3500 uur. Dit betekent dat als je de beamer gemiddeld 8 per week gebruikt, je in ieder geval 10 jaar kunt kijken, voordat de lamp het begeeft.

3D ondersteuning en aansluitingen

Deze beamer beschikt over 3D technologie. Je kunt dus 3D films kijken met deze projector. Je hebt hiervoor wel een shutter 3D-bril nodig. In de reviews komt naar voren dat 3D erg goed werkt.

Je kunt je laptop of blu-ray speler aansluiten door middel van een HDMI kabel. Deze beamer is een redelijke moderne beamer die ook nog steeds VGA ondersteunt. Letop! VGA ondersteunt geen Full-HD, gebruikt je dus VGA, dan gaat dit ten koste van je beeldkwaliteit.

Reviews voor deze thuisbioscoop beamer (8,2)

De reviews voor de BenQ zijn opvallend positief. Deze beamer scoort bij CoolBlue een 8,2 uit 7 reviews. Veel mensen die deze beamer gekocht hebben, zijn erg tevreden. De pluspunten die worden genoemd:

 • Goede kleurweergave
 • Helder beeld
 • Goed geluid
 • Prima lichtopbrengst
 • Werkt goed met 3D
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding

De minpunten die kopers geven:

 • Zwart tinten zijn niet super zwart
 • Niet geruisloos
Prijs – kwaliteit verhouding

De prijs – kwaliteit verhouding, vinden wij wat magertjes. Gezien de beamer die we op 1 hebben geplaatst kost slechts 525 euro, deze is 225 euro duurder.(750 euro) Hiernaast is de contrast-ratio de helft van wat de Optoma HD146X biedt en biedt deze BenQ op de VGA-aansluiting na, niet veel meer.

Goedkope Thuisbioscoop beamers

 1. Projector Full HD van InRound
 2. Lumeri mini beamer Wit
 3. Lumeri mini beamer Zwart
 4. Salora 60BFH3800

1. Goedkope Beamer Projector Full HD van InRound

Goedkope thuisbioscoop Beamer Projector Full HD van InRound
 • Te gebruiken in redelijk lichte ruimtes (3500 Lumen)
 • Contrast 3000:1
 • 1920x1080p Resolutie (Full HD)
 • Zeer compact (draagbaar)
 • Extra laag geprijsd

2. Goedkope Lumeri mini beamer Wit

goedkope home cinema beamer lumeri wit
 • Te gebruiken in redelijke donkere ruimtes (2800 Lumen)
 • Contrast 2000:1
 • 1920x1080p Resolutie (Full HD)
 • Zeer compact (draagbaar)
 • Extra laag geprijsd

3. Lumeri mini beamer Zwart

goedkope home cinema beamer lumeri zwart
 • Te gebruiken in redelijke donkere ruimtes (2800 Lumen)
 • Contrast 2000:1
 • 1920x1080p Resolutie (Full HD)
 • Zeer compact (draagbaar)

4. Salora 60BFH3800

goedkope thuisbioscoop beamer salora
 • Alleen te gebruiken in donkere ruimtes (380 Lumen)
 • Contrast 3000:1
 • 1920x1080p resolutie (Full HD)

Thuisbioscoop beamer kopen, waar moeten we op letten?

Thuisbioscoop beamer kopen in 2024? Er zijn duizenden verschillende home cinema beamers, hoe kies je de beste? Hier moet je op letten.

thuisbioscoopbeamer

Beste beamer voor thuis

De beste beamer voor thuis, kun je kiezen door goed te weten wat je wilt. Wat vind jij belangrijk? Goedkoop, goede beeldkwaliteit of veel lichtopbrengst.

Goedkope thuisbioscoop maken

Als je een goedkope thuisbioscoop wilt maken, kun je vanzelfsprekend het beste focussen op de prijs. Je kunt gemakkelijk, je budget instellen en daarop filteren bij Coolblue of Bol.com, daarna vergelijk je vervolgens wat je in ieder geval belangrijk vindt aan een beamer.

Lees verder om te erachter te komen wat je belangrijk vindt en waar je het beste op kunt filteren.

Goede beeld kwaliteit

Goede beeld kwaliteit hangt af van een aantal belangrijke specificaties. Beamer kwaliteit wordt bepaald door de volgende aspecten:

Wat is een goede thuisbioscoop beamer resolutie?

Beamer resolutie is de belangrijkste factor voor een scherp beeld. De beamer resolutie bepaalt namelijk hoeveel pixels er zijn. Hoe meer pixels hoe beter. Dus hoe hoger de beamer resolutie, des te beter is het beeld.

De minimale beamer resolutie die wij adviseren begint vanaf 1920×1080. Dit wordt ook wel eens uitgedrukt in ‘1080p’ of ‘Full-HD’. Wij adviseren dus altijd om een Full HD beamer aan te schaffen. Selecteer naast de prijs op Coolblue of Bol.com, links in het menu ‘Full HD‘.

Tegenwoordig zijn er ook 4K beamers die betaalbaar voor de consument zijn. 4K heeft een resolutie van 3840 x 2160, ook wel uitgedrukt in 4K UHD. 4K beamers verschillen tussen de 1000 en 3800 euro.

Er bestaan ook 8K beamers, maar de prijs hiervan ligt tussen de 17.000 en 18.000 euro. Momenteel is er daar nog maar 1 van op de markt, namelijk de JVC DLA-NX9B. Als je graag een beeldkwaliteit van 8K wilt, adviseren wij een 8K TV te kopen. Deze heb je al vanaf 2519 euro.

Beamer projectietechnieken
DLP

De DLP Beamer is een beamer met DLP projectietechniek. Deze techniek verschilt van de LCD Beamer. Het voordeel van de DLP beamer is dat beeld scherper wordt, omdat de pixels dichter bij elkaar kunnen worden geplaatst. Verder zijn de contrastwaarden hoger bij DLP, gaan de beamers langer mee en zijn ze compacter.

LCD

De LCD beamer heeft als voordeel tegenover de DLP Beamer dat ze vaak goedkoper zijn. Daarnaast, als de LCD beamer over even veel lumen beschikt als de DLP projector, dan is het beeld beter zichtbaar bij de LCD projector. De LCD beamer raden we aan als je minder geld wilt uitgeven.

LED

De LED Beamer heeft als voordeel dat de beamer snel afkoelt, langer meegaat, energie vriendelijker en zuiniger is. Het nadeel is dat het beeld minder scherp is door de lage helderheid en contrastwaarde. De LED beamer kan handig zijn om snel mee te nemen, maar voor een thuisbioscoop raden we deze af, omdat dit ten koste gaat van het beeld.

Beste projectietechniek voor de thuisbioscoop

De DLP Beamer achten wij het meest geschikt voor een thuisbioscoop. Dit dankzij het scherpe beeld en het ruime aanbod.

Wat is een goed contrast-ratio voor een homecinema beamer?

Beamer contrast ratio bepaalt het contrast en daarmee de zwarttinten en de details. In een zeer donkere ruimte is verschil merkbaar in de diepte en details. Je hebt echter ook een goed projectiescherm nodig die beschikt over een natuurlijke witte kleur.

Het beamer contrast ratio is niet zo heel belangrijk voor thuisbioscoop beamers. Vanaf een bepaald minimaal, is het verschil voor het blote oog bijna niet meer merkbaar. Dit minimaal is een contrast-ratio van 10.000:1. Wij adviseren dus ook om een beamer te gebruiken met minimaal 10.000:1. Met dit contrast-ratio heb je ruimschoots voldoende contrast voor je thuisbioscoop.

Wat is een goed aantal lumen voor een thuisbioscoop beamer?

Beamer lumen verzorgen de helderheid of lichtsterkte van de thuisbioscoop beamer. Hoe meer lumen, hoe helderder, scherper en aanweziger het beeld.

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je in een lichte ruimte de beamer projectie niet goed kon zien. Dit is een typisch voorbeeld van een beamer met een laag aantal lumen. De lumen bepalen de sterkte van de lichtstralen. In een lichte ruimte, is er veel ander licht. Dit verstoort de lichtstralen van een beamer, waardoor het beeld minder goed te zien is.

Kun je de kamer zeer donker maken? Dan heb je een lager aantal lumen nodig. Meer lumen is altijd beter, maar ook vaak duurder. Voor een thuisbioscoop beamer voor een redelijk donkere home cinema adviseren wij een helderheid van minimaal 3000 lumen. Heb je een wat lichtere kamer, dan adviseren wij om rond de 5000 Lumen te filteren op Coolblue of Bol.com.

Heb je echt een hele donkere thuisbioscoop kamer, en kunnen alle ramen potdicht? Dan kun je richting de 1000-3000 Lumen.

Veel of weinig lichtopbrengst voor mijn thuisbioscoop beamer?

Heb je een lichte thuisbioscoop? Ga dan voor een lage contrast-ratio(10.000:1) en een hoog aantal ANSI Lumen(5000-9999).

Heb je een redelijke donkere home cinema? Ga dan voor een lage contrast-ratio(10.000:1) en een redelijk aantal ANSI Lumen(3000 – 5000).

Heb je een echt donkere thuisbioscoop? Kunnen al je ramen potdicht? Ga dan voor een hoog contrast-ratio(40.000:1) en een laag aantal ANSI Lumen(1000-3000).

De beste beamer die er is

Wat is de beste 4K beamer? Er zijn er namelijk nogal wat. Maar welke beamer is het waard om vandaag nog te kopen?

FilmAlpha heeft onderzoek gedaan naar de verschillende 4k beamers die nu verkrijgbaar zijn. De beste van de beste hebben we voor je uitgekozen en hieronder op rij gezet.

Daarin hebben we de prijs-kwaliteit verhouding genomen als maatstaaf. (Bekijk ook onze beste Short-throw beamers)

Benieuwd waar we op hebben gelet bij onze samenstelling? Bekijk onze strategie

Beste 4K beamer van 2024

 1. Optoma UHD38x (Beste voor Gaming & Sport)
 2. BenQ TK800M (Goedkoopste)
 3. Optoma UHD30 (Prijs-kwaliteit)

1. Beste 4K beamer: Optoma UHD38x (4K) Gaming & Sport

Deze 4k beamer hebben we op nummer 1 geplaatst. Dit dankzij de geweldige specificaties in combinatie met de prijs-kwaliteit verhouding.

Vergelijk met Bol.com

Waarom is dit de beste 4K beamer?

De Optoma UHD38x(4K), is de beste 4k beamer vanwege:

 • Het hoge contrast-ratio van 1000.000:1
 • De geschikte helderheid van 4000 Lumen
 • 3D ondersteuning
 • VGA, HDMI, USB
 • Uitstekend voor gamen en sportwedstrijden (240HZ)
 • Levensduur van 6000 uur
 • Beste prijs-kwaliteit
 • Verticale Lensshift inbegrepen
 • Milieubewust (minder stroom)
 • Reviews: 8,6/10
Beste 4K beamer voor Gaming, Sportwedstrijden en Film

Vergelijk met Bol.com

Hoog Contrast-ratio

De meeste beamers hebben een contrast-ratio van 10.000 – 40.000, deze 4K beamer beschikt over een contrast-ratio van 1.000.000. Dit betekent dat beelden in een donkere kamer, zeer scherp beeld projecteren.

Geschikte helderheid

De helderheid van 4000 Lumen is geschikt voor bijna iedere kamer. Enkel bij fel verlichte ruimtes is deze beamer niet geschikt.

3D ondersteuning

Deze 4K beamer ondersteunt ook 3D. Je kunt dus ook 3D kijken met behulp van een shutter 3D bril. We raden je aan om deze erbij te kopen, mocht je graag 3D films willen kijken.

VGA, HDMI en USB

Je kunt bij deze beamer zowel gebruik maken van VGA als HDMI, USB kun je gebruiken voor besturingsapparaten zoals een muis. Maar niet om foto’s of video’s af te spelen.

Uitstekend voor gamen en sportwedstrijden

Je kunt gemakkelijk je Playstation of XBOX aansluiten op deze beamer. Dankzij de lage input-lag van 16 milliseconden en 240 HZ, heb je geen vertraging bij het kijken van sportwedstrijden of het gamen. Er wordt ook een afstandsbediening bijgeleverd, waardoor je de beamer gemakkelijk en eenvoudig in kunt stellen.

Beste prijs-kwaliteit

De prijs die ervoor wordt gevraagd is in verhouding met andere 4K beamers de beste prijs. 4K beamers beginnen nu eenmaal vanaf 1000 euro, maar je krijgt er kwaliteit voor terug.

Ongeschikt voor kleine kamers

Koop je deze beamer voor een erg kleine kamer, dan adviseren wij niet te gaan voor deze beamer. Enige afstand is nodig voor een scherpe grote projectie.

Levensduur van 6000 uur

De Beamer gaat voor 6000 uur mee. Een intensieve gebruiker, gebruikt de beamer 12 uur per week, 52 weken in het jaar. Dan kun je 10 jaar film kijken of gamen voordat je de DLP lamp dient te vervangen.

Verticale Lensshift

Het voordeel van deze lens shift is dat je de beamer gemakkelijk op veel locaties kunt plaatsen, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Scherpstellen is dan ook erg gemakkelijk.

2. Goedkoopste 4K Beamer: BenQ TK800M

goedkoopste 4K beamer

De goedkoopste 4K beamer is de BenQ TK800M. Deze neemt de tweede plek in dankzij de kwaliteit-prijs verhouding.

Afwegingen om te kopen

 • Lage prijs
 • Hoge levensduur: 8000 uur
 • Hoge resolutie van 4K
 • Beschikt over Keystone-correctie
 • Goede helderheid (3000LM)
 • Ondersteunt 3D (Passief)
 • Redelijke refresh-rate: 120HZ
 • Ventilator is hoorbaar (zachtjes)
 • Scherpstellen duurt even (Geen lens-shift)
 • Redelijk contrast-ratio: 15.000:1
 • Hoge reviews: 9,7/10

Lage prijs

Voor een 4K beamer is de BenQ TK800M erg goedkoop. Er zijn veel Full-HD beamers die net zo duur zijn. De resolutie is leidend in de mate van de scherpte van een beamer en daarmee wordt deze beamer erg aantrekkelijk.

Hoge levensduur

Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is de levensduur van een 4K beamer. De lamp van een beamer vervangen heeft zijn prijs. Bij deze beamer weet je zeker dat je die voorlopig niet hoeft te vervangen. De lamp heeft namelijk een levensduur van 8000 uur.

Hoge resolutie van 4K

De hoge resolutie zorgt voor een uitermate scherp beeld. De resolutie verschilt niet van de andere 4K beamers, terwijl je voor deze beamer veel minder neer legt.

Beschikt over Keystone-correctie

Deze beamer beschikt over automatische keystone-correctie. Dat betekent dat je de beamer op meerdere plekken kunt zetten, zonder dat het beeld vervormd. Met deze functie blijft de projectie dus altijd rechthoekig.

Helderheid is goed

De helderheid is goed genoeg om met daglicht een film te kunnen zien (3000 lumen). Enkel in fel verlichte ruimtes is deze 4K beamer niet geschikt.

Ondersteunt 3D (Passief)

De beamer ondersteunt Passieve 3D. Dit betekent dat je met bioscoopbrillen van de bios 3D kunt kijken. Je hoeft dus geen dure 3D shutter brillen op batterijtjes te kopen. Je neemt gewoon van je laatste bioscoopbezoek de 3D brillen mee en bewaart ze om thuis te gebruiken.

Prima voor sportwedstrijden

De refresh-rate van deze beamer is redelijk: 120HZ. De refreshrate is niet zo hoog als bij onze nummer 1 en daarmee iets minder geschikt voor sportwedstrijden. Echter is 120HZ ook prima. De meeste TV’s beschikken over 60HZ, om maar aan te geven dat 120HZ prima is.

Voor bioscoopfilms maakt refresh-rate weinig uit, omdat deze toch meestal een FPS hebben van maximaal 24.

Ventilator is zachtjes hoorbaar

De 4K beamer vinden we niet muisstil, maar het maakt ook weer geen kabaal. Met een goed surround systeem, merk je hier niets van.

Scherpstellen duurt even

We vonden dat het scherpstellen van deze beamer wat aan de lange kant duurde. Ben je A-technisch, dan kan dit wel eens lastig zijn, maar als je een beetje handig bent kun je ondanks dit nadeel, een zeer scherp beeld neerzetten.

Redelijk Contrast-ratio

Het contrast-ratio van deze beamer is flink wat lager(15.000:1) dan de 4K beamer op de eerste plek(500.000:1), maar dit merk je alleen in zeer donkere kamers. De zwart-waarden zullen minder zijn, als je een hele donkere thuisbioscoop wilt of hebt.

Hoge reviews: 9,7

Deze 4K beamer scoort van alle klanten op CoolBlue, maar liefst een 9,7 uit 10. Dat betekent dat deze 4K beamer echt de moeite waard is om te overwegen, zeker voor de prijs. Mogelijk stijgt deze beamer in de toekomst in prijs.

3. Beste prijs-kwaliteit beamer: Optoma UHD30

Beste prijs-kwaliteit 4K Beamer

Deze staat op 3 dankzij de fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Deze beamer is bijna hetzelfde als onze nummer 1, maar er zijn een paar kleine verschillen.

Niet leverbaar? Bekijk bij CoolBlue

Wat is het verschil tussen de Optoma UHD38x(nr.1) en de UHD30?

Eigenlijk is er bijna geen verschil. Het enige is dat de UHD30 LAN-ondersteuning biedt, en een stukje goedkoper is. Daarentegen is de UHD38x weer energiezuiniger (milieu bewust) en is de UHD38x vaker op voorraad.

Redenen om te kopen

 • Het hoge contrast-ratio van 500.000:1
 • De geschikte helderheid van 3400 Lumen
 • 3D ondersteuning
 • VGA, HDMI, USB
 • Uitstekend voor gamen en sportwedstrijden (240HZ)
 • Levensduur van 4000 uur
 • Beste prijs-kwaliteit
 • Verticale Lensshift inbegrepen
 • Biedt LAN-ondersteuning
 • Verbruikt meer stroom
 • Reviews: 9,6/10

Prijs-kwaliteit

Wil je een goede balans in kwaliteit en prijs en maakt het stroomverbruik je niet heel veel uit? Dan is deze beamer het meest geschikt.

Hoge reviews: 9,6/10

Deze 4K beamer scoort ook zeer hoog bij de klanten van Coolblue. Als deze beamer milieubewuster was geweest en vaker op voorraad was, dan was dit zonder twijfel de beste beamer.

Short throw 4K Beamers

short-throw-beamer-4k

Short throw 4k beamers zijn beamers die je tegen de muur kunt plaatsen. Ideaal voor kleinere kamers, maar ook voor als je geen beamer in het midden van je kamer wil hebben. De prijs van deze beamers ligt wel wat hoger, maar je krijgt er kwaliteit en gemak voor terug.

We hebben uitgebreid onderzoek gedaan en de beste short throw 4K beamers hieronder op rij gezet.

Getest: De beste Short throw 4k beamers van 2024

Beste Short-throw 4K beamer: LG HU85LS

short-throw-beamer-4k-LG-HU85LS

De beste Short-throw 4K beamer die op één staat is de LG HU85LS. Deze beamer is gemakkelijk op te zetten en heeft geen Blu-ray of laptop nodig. Dankzij de smart-functies kun je direct Netflix of Youtube starten. Met de meegeleverde afstandbediening kun je netflix snel en eenvoudig bedienen.

Haarscherp beeld & ingebouwd geluid

De LG HU85LS beschikt naast de haarscherpe 4K beeldkwaliteit over een ingebouwde 7 watt speaker. Natuurlijk kun je voor een beter geluid, zelf kiezen om deze short throw 4K beamer te verbinden met je geluidsinstallatie via bluetooth.

Compact, makkelijk mee te nemen

Ook is deze 4k short throw beamer erg compact. Het beschikt over een handvat en een uitrolbare stroomkabel. Ideaal en gemakkelijk om mee te nemen.

Hoge Helderheid en levensduur

De helderheid is een belangrijke rol geweest bij het bereiken van de eerste plek. Bij Short throw beamers ligt het aantal Lumen meestal laag. Dat betekent dat ze niet zo fel zijn. Een lagere helderheid is ook nodig omdat de beamer dicht op de muur projecteert. Maar ondanks die reden beschikt deze over een helderheid van 2700 Lumen en daarmee is het beeld ook in lichtere kamers goed zichtbaar.

Naast de helderheid is deze beamer ook nog eens zeer duurzaam. Je kunt 20.000 uur kijken, voordat de lamp vervangen moet worden.

Aansluitingen, Contrast en functies

Deze short throw beamer heeft alle soorten aansluitingen die je kunt bedenken: Wifi, Bluetooth, USB, digitaal optische, HDMI en Statiefaansluitng. Verder beschikt deze beamer over een contrast van 2.000.000:1 wat gigantisch hoog is. Daarmee zijn de zwarttinten erg goed.

Naast dit alles kun je muziek, foto’s of video’s afspelen en office bestanden lezen. Mogelijk door simpelweg een USB stick in te pluggen of te streamen via Wifi.

Redenen om te kopen
 • Haarscherp (4K) en helder beeld
 • Draagbaar en Smart (Direct Netflix)
 • Hoge levensduur en veel aansluitingen
 • Strak Design

Goedkoopste kwalitatieve Short throw 4K beamer: LG HU80KSW

goedkoopste-short-throw-4k-beamer

Wil je graag een short-throw 4K beamer, maar heb je er niet meer dan 2200 euro voor over. Dan is dit je beste optie. Dit is de goedkoopste short-throw beamer die 4k ondersteunt.

Bijna hetzelfde als de beste short throw 4K beamer

Deze beamer scheelt niet veel van de short throw 4K beamer die we op één hebben geplaatst. Ook deze beamer beschikt over bijna alle functies, is compact en draagbaar. Verder ondersteunt deze ook een 4K resolutie en smart-functies. Je kunt dus gewoon direct Netflix kijken zonder blu-ray speler of laptop.

Nadeel ten opzichte van de nummer 1 beamer

Het nadeel is dat deze beamer iets minder fel is en de kamer dus iets donkerder moet zijn. Verder is het contrast lager, maar ook nog steeds erg hoog. (150.000:1) Verder vinden we het design iets minder handig, maar dat hangt ook erg af van de inrichting van je woonkamer.

De helft van de prijs

Heb je een kamer die je redelijk kunt dimmen, ga dan voor deze 4K beamer. Het grote voordeel van deze 4K short-throw beamer is dat deze relatief gezien een lage prijs heeft. Het kost de helft van de short throw beamer die als beste getest is.

Redenen om te kopen
 • Lage prijs
 • Haarscherp beeld (4K)
 • Draagbaar en Smart (Direct Netflix)

Wat is een 4K beamer?

Een 4K of UHD (Ultra HD) beamer is een beamer of videoprojector met een hoge resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels op een oppervlak worden geprojecteerd en dus hoe scherper het beeld is.

4K vs Full-HD

4K betekent een resolutie van 3840 horizontale pixels en 2160 verticale pixels. Een Full HD resolutie kent een resolutie van 1920 horizontale pixels en 1080 verticale pixels. Een 4K beamer telt in totaal 8.294.400 pixels en een Full HD beamer 2.073.600 pixels. Dat betekent dat een 4k beamer dus vier keer scherper beeld geeft dan een Full-HD beamer.

Met een 4K beamer kun je dus van films en series genieten in veel mooiere kwaliteit. Echter moet het videobestandsformaat dit wel ondersteunen. Je hebt films, series en TV programma’s in 4K formaat, in Full-HD formaat(1080p), in HD(720p), en ook in SD(480p). Lagere resoluties komen eigenlijk nog nauwelijks voor.

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range. Een 4K HDR beamer heeft een hoger contrast- en kleurenspectrum. De beamer kan dus meer kleuren projecteren en een kleurrijker en realistischer beeld projecteren. Verder zijn de contouren beter zichtbaar dankzij het grote contrast-spectrum. De verschillen tussen donker en licht zijn groter, waardoor het zwart ook echt diep zwart is naast felle kleuren. Hierdoor voelt het beeld kleurrijker.

Wat is een Native 4K beamer?

Een Native 4K beamer betekent dat de beamer echt een resolutie van 3840 x 2160 pixels heeft. Er worden dus daadwerkelijk zoveel pixels geprojecteerd. Omdat hier een goede beamer lens voor nodig is, zijn Native 4K beamers vaak duurder dan 4K beamers met een zogenoemde XRP pixel switching techniek, ook wel pixel-shifting genoemd.

Wat is XRP Pixel switching of pixel-shifting?

Door gebruik te maken van een 4K chip, beweegt deze techniek de pixels heel snel heen en weer. Hierdoor lijken je ogen meer pixels te zien en wordt het beeld voor je waarneming 4K. Het beeld wat je waarneemt ziet er dus veel scherper uit en je neemt dus 4K waar. In werkelijkheid is dit niet zo, maar het verschil met Native 4K zul je voor het blote oog niet snel merken. Hierdoor kun je voor een redelijke prijs toch genieten van films in 4K.

Wat is de toegevoegde waarde?

Is het de moeite om voor een 4K beamer te gaan in plaats van een goedkopere Full-HD beamer? Het antwoord is: ‘Dat hangt er vanaf’. Als je van mooi en scherp beeld houdt is een 4K beamer een uitstekende keuze. Vind je hele mooie beeldkwaliteit niet zo belangrijk, dan kun je beter een Full-HD beamer kopen. Naast het belangrijk vinden van mooi beeld, moet je je ook realiseren dat niet alles in 4K wordt uitgezonden of wordt gepubliceerd. De meest gebruikte resolutie is op dit moment Full-HD. Als je een Full-HD film of serie kijkt op een 4K beamer zal het beeld niet mooier zijn dan op een Full-HD beamer.

Er zijn wel steeds meer films in 4K beschikbaar. Je kunt een 4K beamer dus zien als een investering voor in de toekomst. (Qua beeldkwaliteit gaat deze langer mee)

Kun je DVD’s kijken in 4K?

DVD’s ondersteunen slechts 480p(SD): geen HD, geen Full-HD en zeker geen 4K. Wil je DVD’s kijken, dan heeft een 4K beamer zeker geen zin. Je kunt DVD’s natuurlijk wel zien op een 4K beamer, maar het verschil in kwaliteit zul je niet merken. Zelfs niet met je oudste TV.

Zijn Blu-Rays te zien in 4K?

Het antwoord hierop is: Ja. Er zijn 4K Blu-rays. Echter ondersteunen lang niet alle blu-rays 4K. De meeste blu-ray schijfjes ondersteunen enkel Full-HD. Je kunt deze Full-HD blu-ray discs wel bekijken op de 4K beamer, maar er zit geen verschil in hoe mooi het eruit ziet in vergelijking met een Full-HD beamer of TV.

Hoe weet je of een Blu-Ray 4k ondersteunt?

Als een Blu-Ray wel 4K ondersteunt wordt dat expliciet aangegeven op de verpakking of in de beschrijving op de webshop. Deze Blu-Rays zijn extreem mooi. Het beeld is veel mooier nog dan 4K op Netflix, Amazon Prime Video, of een andere streamingsdienst. Dit komt omdat het gigantische filmbestand op een blu-ray veel sneller gelezen kan worden, dan via je internetlijn. Zou dezelfde hoeveelheid data over je internetlijn getrokken moeten worden, dan verbruikt dit je gehele internetlijn en dan nog steeds heb je kans dat de film regelmatig vastloopt om te kunnen bufferen. Daarom als je het mooiste van het mooiste wilt, kun je het beste 4K Blu-Rays kopen.

Wat heb ik nodig om een 4K Blu-Ray te zien?

Naast de 4K beamer en de 4K Blu-Ray disc, heb je een 4K Blu-Ray speler nodig met een 4K HDMI kabel. Een normale Blu-Ray speler zal de 4K Blu-Ray niet kunnen afspelen. Zorg er daarom voor dat je een 4K Blu-Ray speler koopt inclusief een 4K HDMI kabel. Of een Blu-Ray speler 4K ondersteunt is te vinden in de beschrijving van een webshop of op de verpakking van een Blu-Ray speler.

Kan ik met de 4K beamer Netflix films zien?

Ja je kunt alle films zien op de 4K beamer. Niet alle Netflix films worden in 4K getoond. Je kunt ze dus wel allemaal zien, maar niet persé in 4K resolutie. Op Netflix wordt de benaming UHD (Ultra HD) gegeven aan 4K Netflix films. Bij iedere Netflix film wordt aangegeven of de film getoond wordt in UHD (4K). Wordt dit niet aangegeven, dan is deze niet beschikbaar in 4K.

Maakt het soort Netflix abonnement nog uit?

Netflix heeft 3 soorten abonnementen beschikbaar:

 • Basic (7,99 p/m)
 • Standaard (10,99 p/m)
 • Premium (13,99 p/m)

Van deze genoemde abonnementen kun je alleen met een Premium abonnement films en series in 4K zien. Als je dus films op Netflix in 4K wilt zien, dien je een Premium abonnement af te sluiten. Lees hier meer over de verschillende Netflix abonnementen.

Wat is de juiste afstand voor een 4K beamer?

De juiste afstand voor een 4K beamer verschilt per beamer. Zo heb je standaard beamers die een grotere afstand nodig hebben en short-throw beamers die bijna geen afstand van de muur nodig hebben. De afstand kan worden bepaald door de Projectieverhouding te bekijken bij de productinformatie van de webshop. De uitleg van CoolBlue geeft hierover duidelijke informatie.

4K-beamer-projectie-afstand projectie verhouding

Wat is een 4K Short-throw beamer?

4K Short-throw beamers zijn beamers die zeer dichtbij het projectieoppervlak kunnen worden geplaatst en 4K ondersteunen. De beamer kan bijna tegen het projectiescherm of tegen de muur geplaatst worden. Vaak zijn deze beamers wel iets prijziger, maar het toont mooier in de woonkamer en is snel opgezet. Functioneel gezien heeft het grote voordelen, omdat je de Beamer niet in het midden van de kamer op een kastje hoeft te plaatsen.

Gerommel met boeken onder de beamer en kabels waar je bijna over struikelt zijn met de short-throw beamer verleden tijd. Verder zijn deze beamers draagbaar en gemakkelijk te vervoeren. Je kunt ze dus ook makkelijker meenemen naar vrienden en familie en bovenal: Niemand kan door de projectiestralen lopen en het beeld verstoren.

Ultra Short Throw beamers

Ultra Short-throw beamers hebben een nog kleinere afstand van het projectiescherm nodig dan Short-throw beamers. Deze zijn geschikt om vlak tegen de muur te plaatsen. Hoe dicht je een beamer bij de muur of je projectiescherm kunt plaatsen kun je bepalen door de projectieverhouding te weten. De projectieverhouding wordt meestal weergeven in de product-specificaties of in de beschrijving van de beamer.

Hoe bereken je de afstand door middel van de projectieverhouding?

Welke soorten 4K beamers zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten 4K beamers. Zo heb je DLP 4k beamers, LCD 4k beamers, 4K Laser beamers, 3LCD beamers en ook LED 4k beamers. De voor- en nadelen van deze projectietechnieken kun je hier vinden.

Verder zijn er veel soorten 4k beamer merken op de markt:  LG, Optoma, Sony, Samsung, JVC, Acer, BenQ, ViewSonic, Canon, Hitachi, Vivitek en Epson. Welke beamermerken het best zijn kun je hieronder vinden.

Beste beamer merken | Top 10 2024

Dit zijn de beste beamermerken van 2024:

 1. BenQ beamers
 2. Sony beamers
 3. Optoma projectors
 4. Epson projectors
 5. Canon beamers
 6. Viewsonic beamers
 7. Hitachi projectors
 8. LG projectors
 9. Vivitek beamers
 10. JVC beamers

Gebruikte begrippen

Wat is een thuisbioscoop of home cinema beamer?

Een thuisbioscoop beamer of home cinema beamer is een digitale videoprojector die geschikt is voor je thuisbioscoop. Ze zijn er in alle soorten en maten. Zo heb je 4K beamers, 2K beamers, Full HD beamers, etc.

De bedoeling van een thuisbioscoop beamer is in goede kwaliteit in bioscoopsfeer films of series te kunnen kijken.

Thuisbioscoop beamers zijn overal te koop bij grote betrouwbare webshops als bol.com, CoolBlue of Amazon. De beste beamer die bij uw thuisbioscoop past hangt af van uw inrichting en de omgeving, onder andere daglicht.

Een thuisbioscoop maken is niet zo moeilijk of duur als het lijkt – tegelijkertijd kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Het is vooral belangrijk dat je een home cinema kamer goed inricht. Met de juiste tips is het maken van een thuisbioscoop een fluitje van een cent.

Binnen 6 eenvoudige stappen heb je een ultieme thuisbioscoop opgezet, waar je met vrienden en familie kunt genieten.

Hoe maak je de ultieme thuisbioscoop?

Een ultieme thuisbioscoop maak je door vanuit de filmbeleving van de kijker te denken. Inbeelden dat je er zelf zit helpt bepalen wat je nodig hebt en hoe je jouw thuisbios inricht. Dit zijn de stappen om een goede thuisbios te maken:

 1. Kies een geschikte zaal of kamer
 2. Zorg voor comfortabele zitplaatsen
 3. Kies een goede TV of Beamer
 4. Plaats een goed geluidssysteem
 5. Zorg voor een media-afspeelapparaat
 6. Klaar voor de film

Thuisbioscoop zaal of kamer

Bij het kiezen van een thuisbios zaal of kamer is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden.

 • Vloerbedekking is een must
 • Zorg dat je elkaar niet in de weg zit
 • De kamer moet goed te verduisteren zijn
 • Er dient goede ventilatie te zijn
 • De thuisbios kamer moet groot genoeg zijn

Vloerbedekking is een must

Home Cinema geluidsweerkaatsing

In de bioscoop ligt er bijna altijd vloerbedekking, en niet zonder reden. Vloerbedekking absorbeert geluid. Laminaat, pakket of tegels weerkaatsen geluid. Je wilt voorkomen dat weerkaatste(en dus vertraagde) geluidsgolven de recentste geluidsgolven storen. Zorg daarom voor vloerbedekking in je thuisbios.

Zit elkaar niet in de weg!

Wie heeft het niet meegemaakt? Je zit lekker een film te kijken en je broer, zus, vriend of vriendin schuift half in de film aan, pakt zijn stoel en gaat precies in je zicht zitten. “Hé ga eens aan de kant!”

In een comfortabele thuisbios is het belangrijk dat het scherm goed te zien is van alle zitplaatsen. Kies dus een kamer of zaal, waarbij dit kan. Dit hoeft niet persé een aparte kamer te zijn: je kunt ook gewoon je woonkamer ombouwen tot thuisbios, maar zorg ervoor dat niemand elkaar in de weg zit.

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van meubelverhogers, zodat de achterste stoelen hoger zijn dan de voorste.

Een thuisbioscoop hoort donker te zijn

Naast dat de ruimte geschikt moet zijn, is het ook erg belangrijk om rekening te houden met het licht. De kamer moet het liefst zo donker mogelijk kunnen worden gemaakt. Niets is zo vervelend als dat het scherm spiegelt of de projectie slecht zichtbaar is door daglicht.

Heb je een kamer, kelder of zolder waar (bijna) geen ramen in zitten, dan is deze zeer geschikt voor een thuisbios. Een andere mogelijkheid is om verduisteringsgordijnen op te hangen.

Voorkom dat je thuisbios een sauna wordt

Je zit met meerdere mensen in een kamer, zorg daarom dat er goede ventilatie is. Juist omdat je vaak geen ramen open kunt zetten is dit erg belangrijk. Zet op zijn minst een waaier aan en zorg dat de kamer in ieder geval vóór het film kijken al goed geventileerd is.

Verder is het goed om op te letten dat de kamer groot genoeg is voor;

 • voldoende zuurstof;
 • voldoende aantal zitplaatsen;
 • een gezonde afstand van het scherm;
 • het behouden van een aangename kamertemperatuur.

In geval van een beamer, dient deze ook ver genoeg van de muur te zijn verwijderd, om groot te kunnen projecteren.

Thuisbioscoop stoelen of banken

Home Cinema stoelen

Zorg voor een lekkere bank of stoelen. Deze kun je letterlijk overal vandaan halen. We hebben de meest geschikte bioscoopstoelen van bol.com op een rij gezet. Deze kun je laten bezorgen in je thuisbios, zonder dat je hier de deur voor uit hoeft.

In jouw thuisbios wil je een paar uur geconcentreerd blijven kijken en een goede bank of stoel maakt betreft de focus en comfort het verschil.

Thuisbioscoop beamer of TV

Voor een echt bioscoopgevoel, adviseren we een Thuisbioscoop beamer. In de bioscoop wordt er ook altijd gebruik gemaakt van een videoprojector en dat zet de sfeer. Natuurlijk kun je ook altijd voor een grote TV gaan.

Top 5 thuisbioscoop beamers

Dit zijn de door ons meest geschikt bevonden thuisbioscoop projectors.

 1. Optoma HD146X (1080p)
 2. Beamer Optoma UHD42 (4K)
 3. Optoma HD29H
 4. Acer H6810BD
 5. BenQ TH671ST

Plaats een goed geluidsysteem

thuisbios sound set

Dit zijn de beste draadloze surround systemen van 2022

Thuisbios soundset

Wat is een thuisbios zonder goed geluid? Dit gezegd is surround een must. Daardoor hoor je geluid van alle kanten en dat versterkt de filmbeleving. Je hoort een helikopter overvliegen, of een auto achter je crashen: het maakt alles net wat intenser.

Wij adviseren minimaal 5 speakers en 1 subwoofer (5.1) en als het budget toereikend is 7 speakers en 1 subwoofer (7.1). Je kunt deze sets het beste kopen op betrouwbare en bekende webshops als CoolBlue en Bol.com, i.v.m. levertijd, garantie en bedenktijd.

Surroundset plaatsen

Nadat je een geschikt geluidssysteem hebt gevonden voor je thuisbios, wil je de speakers goed op kunnen hangen. Bekijk in de kamer waar je ze gaat plaatsen. Belangrijk is dat je de geluidsboxen kunt plaatsen zoals in de afbeelding hieronder is weergeven. Dus front-center, front-left & right, rear–left & right.

Home Cinema surround
Afb. bron: Amazon

Waar de subwoofer komt te staan is minder relevant, omdat deze het geluid weerkaatst op de grond. Zolang deze ergens vooraan staat en gericht is naar de zitplaatsen is het goed.

Bij 7.1, plaats je ook nog speakers rechts en links van de zitplekken. Bij een kleine kamer adviseren wij om voor 5.1 te gaan. Als de speakers te dicht op elkaar staan, is het verschil tussen 5.1 en 7.1 nauwelijks merkbaar.

Media afspeelapparaat

Laptop als afspeelapparaat

Als laatste is het nu nog nodig om een media afspeelapparaat te hebben. Dit kan een laptop zijn die je met HDMI verbind aan de beamer. Dan kun je via Netflix, Disney+, Videoland, Pathé-thuis of andere videostreamingsdiensten film kijken. Het is wel belangrijk dat je laptop en beamer een HDMI aansluiting hebben.

Blu-ray speler als afspeelapparaat

Het is ook mogelijk, en dat raden wij voor de beste kwaliteit aan, om een blu-ray speler te kopen. Bij Blu-ray films is de kwaliteit een stuk beter dan bij een film van een videostreamingsdienst als Netflix.

Het nadeel is wel, dat je de films apart moet kopen. Maar daar staat tegenover, dat je deze altijd kunt kijken zonder abonnement of dat de film verdwijnt, zoals dat bij Netflix wel eens gebeurt.

Zorg ervoor dat de blu-ray speler beschikt, indien je dit belangrijk vindt over:

 • 4K resolutie
 • 3D functionaliteit

Klaar voor de film

Nu je alles binnen hebt, kun je alles aansluiten en kan de filmbeleving beginnen. Mocht je niet in één keer alles kunnen betalen, dan kun je altijd je thuisbios, beetje bij beetje uitbreiden. Begin met een beamer en gebruik een geluidssysteem wat je nog hebt staan.

Uitbreiden naar luxer, comfortabeler, intenser en mooier kan altijd later.

Wat kost een thuisbioscoop?

De kosten van een thuisbioscoop variëren van 500 euro tot 500.000 euro. Het hangt er maar net vanaf wat je wilt of kunt besteden aan een thuisbioscoop. Dit geldt voor de apparatuur maar ook voor de inrichting. Je kunt een professioneel thuisbioscoop bedrijf inhuren of je kunt je thuisbios zelf inrichten.

Hieronder hebben we voor ieder een samenstelling gemaakt, met het oog op de beste kwaliteit voor het desbetreffende budget.

Thuisbioscoop voor €542,- (Budget)

Het is mogelijk om een thuisbioscoop van 542 euro te bouwen. Je zoekt dan de beste kwaliteit voor een lage prijs. Wij hebben een voorbeeld opgezet van thuisbios apparatuur voor in totaal maximaal 542 euro.

De beamer ondersteunt Full-HD en produceert 3500 Lumen, dat zijn de noodzakelijke specificaties van een beamer. Je wilt immers dat het beeld helder en scherp genoeg is, om ongestoord film te kunnen kijken.

Het surround set van Sony kost het dubbele van de beamer. Onze ervaring is dat geluid belangrijker is dan beeld om lekker in een film te komen. Er is niets zo afleidend als ander geluid, met dit surround set lijkt het net of een helikopter ook echt overvliegt. Daarnaast heb je ook direct een mooi geluidssysteem voor muziek van je favoriete artiest.

De Blu-ray speler raden wij aan als je geen zin hebt om je laptop aan te sluiten op de beamer. Hier staat namelijk al Netflix op en er zit ingebouwde WiFi in. Je kunt de blu-ray speler dus aanzetten, verbinden via WiFi met je router zonder een netwerkkabel te trekken. Verder open je Netflix, log je in en voila: je kunt beginnen met je favoriete serie.

Je zult vast nog wel een oude bank hebben staan die je in je thuisbioscoop kunt plaatsen. Voor 542 euro heb je een leuke home cinema kamer, waar je met vrienden en familie kunt genieten.

Magnifieke Thuisbioscoop van €1451,-

Heb je een iets groter budget en zoek je kwaliteit, dan hebben we daar ook een opzet voor.

De beamer (Optoma HD146X) is geweldig en als beste getest voor beamers onder de 500 euro. De reviews zijn super positief en de kwaliteit van de beamer met de helderheid zijn geweldig. Lees hier waarom deze beamer het meest geschikt bevonden is voor een thuisbioscoop.

Het Jamo S 805 Surround systeem zet een geweldig surround geluid neer. De kwaliteit van het geluid is namelijk erg zuiver en vol. Het enige nadeel is dat er geen subwoofer wordt meegeleverd. Daarom adviseren wij ook om de Jamo SUB 210 erbij te kopen om toch ook de hele lage tonen van een film of serie te ervaren.

Ook adviseren we hier de Sony BDP-S3700 – Blu-ray-speler. Dit dankzij de wifi ondersteuning(makkelijk streamen), de ingebouwde Netflix App (geen gezeur met je laptop) en natuurlijk omdat je er blu-rays mee kunt afspelen. Blu-rays geven immers het best verkrijgbare beeld, dankzij de grote leessnelheid voor giga-filmbestanden. (50GB – 100GB)

Super 4K Home Cinema voor €3510,- (High Quality)

Wil je echte kwaliteit? Dan hebben we de beste apparatuur voor een goede prijs samengesteld.

De Optoma UHD42 is als beste gekomen uit de beamertest van 2021 en 2022. Je beschikt over een geweldige 4K resolutie en 3D functionaliteit. Ook is de beamer erg helder wat fijn is in iets lichtere ruimtes. Lees hier meer waarom deze 4K beamer als beste is bevonden.

Voor het geluidssysteem hebben we gekozen voor de Harmon Kardon 5.1, omdat deze draadloos is en een magnificent geluid produceert. Deze staat op nummer 2 van de beste home cinema sets, omdat de JBL een lagere prijs heeft. Heb je budget, dan is de Harmon Kardon naar onze mening de beste die je kunt hebben: Sluit makkelijk aan, geen gedoe met kabels en geeft een geweldig surround geluid. Lees hier meer, als je nog niet bent overtuigd van onze keuze.

Als media-afspeelapparaat kiezen we de Sony UBP-X800. Er staan apps op zoals Netflix en beschikt over WiFi, geen gedoe met kabels dus. Verder kun je prachtige 3D films kijken met deze blu-ray speler. Niet geheel onbelangrijk als je een 4K beamer koopt is dat dit apparaat ook 4K ondersteunt. En dat doet die…

…maar beter nog: hij beschikt ook over 4K upscaling. Dat betekent dat je 1080p films kunt afspelen in 4K. Je hoeft dus niet meer persé opzoek naar 4K films: oorspronkelijke Full-HD films kun je voortaan afspelen met een 4K resolutie.

Home Cinema boven de €3500,-

Wil je echt groot gaan, dan kun je het beste een professioneel home cinema bedrijf inhuren. Zij hebben ervaring met het afstemmen van beeld, geluid in combinatie met de rest van de thuisbioscoop. Deze Home Cinema bedrijven kun je gemakkelijk vinden op Google.

Vergelijkbare berichten