Thuisbioscoop beamer kopen? Getest: Beste in 2023

thuisbioscoop-beamer

De beste thuisbioscoop beamers die er zijn

De beste thuisbioscoop beamer die het waard is om te kopen vind je hier. Het is belangrijk dat je een geschikte beamer kiest voor je thuisbioscoop en niet teveel betaalt.

Er is een ruim aanbod in verschillende home cinema beamers. Sommige beamers zijn het absoluut niet waard om te kopen, andere juist weer wel. Om een miskoop te voorkomen heeft FilmAlpha onderzoek gedaan naar honderden verschillende beamers die nu verkrijgbaar zijn.

De beste van de beste hebben we voor je uitgekozen en hieronder op rij gezet.

Benieuwd waar we op hebben gelet bij onze samenstelling? Bekijk onze strategie

Bekijk ook:

Beste beamer voor thuis, in 2023

 1. HD146X Optoma (1080p)
 2. Optoma UHD38x
 3. HD29H Optoma
 4. Acer H6810BD
 5. BenQ TH671ST

1. Beste beamer voor thuis: Optoma HD146X (1080p)

Beste Thuisbioscoop beamer Optoma HD144X

Deze thuisbioscoop beamer hebben we op nummer 1 geplaatst. Dankzij de geweldige prijs – kwaliteit verhouding is dit de beste beamer voor thuis.

Waarom is dit de beste thuisbioscoop beamer?

De Optoma HD146X, is de beste thuisbioscoop beamer vanwege de:

 • scherpe beeldkwaliteit met 3D ondersteuning
 • hoge helderheid en contrast-ratio
 • de lage prijs
 • hoge reviewscore van de voorganger: een 8,9 uit 198 reviews

Scherpe beeldkwaliteit

Dankzij de hoge contrast-ratio van 25.000 (hoe hoger hoe scherper) in combinatie met de 1080p resolutie is de beamer bij de juiste afstelling ontzettend scherp.

Helderheid en de levensduur van deze thuisbioscoop beamer

Verder is de helderheid ook op niveau. Deze beamer is namelijk voorzien van een lichtsterkte van 3600 Lumen. Dit betekent dat je jouw thuisbioscoop niet persé heel erg donker hoeft te maken, om goed film te kunnen kijken. De beamer geeft voldoende licht om overdag te kunnen kijken.

De lamp kan 6000 uur mee. Als je gemiddeld 365 dagen in het jaar 3 uur per dag film of series kijkt, kun je 6 jaar lang kijken. Gemiddeld kijken de mensen die de beamer relatief veel gebruiken 8 uur per week, dan kun je alsnog ongeveer 16 jaar film kijken.

3D ondersteuning en aansluitingen

Verder biedt deze beamer 3D technologie. Je kunt dus 3D films kijken met deze thuisbioscoop beamer.

Je sluit de beamer gemakkelijk aan met een HDMI kabel. Op deze beamer zit echter geen VGA-aansluiting.

Veel goede reviews (8,9)

De voorganger de: Optoma HD144X is door veel mensen getest, en scoorde op CoolBlue een 8,9 uit 198 reviews. De HD146X is een verbeterde versie hiervan. Deze heeft namelijk een 2000 hoger contrast-ratio, 200 meer Lumen en gaat ook nog eens 2500 uur langer mee. De grootste pluspunten uit ervaring waren:

 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Game modus met veel Frames per seconde
 • Zet snel en gemakkelijk op
 • Veel verschillende instellingen om gewenst resultaat te bereiken

De minpunten die uit de reviews en ervaring kwamen zijn:

 • Niet geruisloos
 • Geen directe USB aansluiting

Prijs – kwaliteit verhouding

De prijs – kwaliteit scoort bij deze projector erg goed. De prijs bedraagt 700-800 euro. Vooral omdat het beeld scherp is, Full-HD ondersteunt en een hoge contrast-ratio heeft, is de prijs relatief gezien laag.

2. Beste Thuisbioscoop Beamer Optoma UHD38x (4K)

thuisbioscoop 4k beamer

De Optoma UHD38x komt op nummer 2. Als de prijs lager was geweest had deze de eerste plaats ingenomen. Heb je dus een iets groter budget, dan is dit je beste keus.

Vergelijk met Bol.com

Super scherpe beeldkwaliteit

Deze beamer beschikt over een contrast-ratio van maar liefst 1000.000:1. Dit in combinatie met de 4K Ultra HD resolutie, geeft je zeer scherp beeld zodat je de kleinste details kunt zien. Bij sommige films zagen we de stofjes zelfs in de lucht vliegen.

Dankzij HDR10 en HLG ondersteuning word je verrast door vrolijke levendige kleuren, waar je wel enthousiast van moet worden. Tenminste… dat werden wij.

Helderheid en levensduur

De helderheid is prima, maar niet overdreven. Het is ongeveer vergelijkbaar met onze nummer 1. De kamer hoeft niet persé super donker te zijn, je kunt gewoon film overdag kijken.

Ook voor lichte ruimtes is deze met een lumental van 4000 geschikt, voor een thuisbioscoop beamer is deze beamer uitstekend.

De lamp voor 6000 uur mee. Deze gaat bij gemiddeld 8 uur per week kijken, 12 jaar mee.

3D ondersteuning en aansluitingen

Deze thuisprojector beschikt ook over 3D technologie. Je kunt dus ook 3D films kijken, mits het filmbestand en het invoerapparaat dit ondersteunen.

Net als bij alle beamers vandaag de dag, kun je jouw laptop, blu-ray speler of ander invoerapparaat gemakkelijk aansluiten op deze beamer door middel van een HDMI kabel. Verder zit er op deze beamer geen VGA-aansluiting.

Beste 4K beamer voor Gaming, Sportwedstrijden en Film

Reviews hoog cijfer (8,6)

Deze thuisbioscoopbeamer krijgt van de mensen die hem gekocht hebben hoge scores. Zo scoort deze 4K projector een 8,6 uit 7 reviews op CoolBlue.

Dit zijn wat minder reviews dan de Optoma, maar gezien de reviewaantallen bij andere beamers, is deze score redelijk betrouwbaar.

De pluspunten die kopers er bij deze homecinema beamer uit vinden springen zijn:

 • Beeld is zeer kleurrijk
 • Groot zoombereik
 • 4K
 • Gebruiksvriendelijk
 • Geruisloos
 • Uitstekend voor gamen en sportwedstrijden (240HZ)
 • Verticale Lensshift inbegrepen

De genoemde minpunten zijn:

 • Niet direct aan te sluiten op het netwerk, er moet dus een HDMI of VGA kabel in
 • Je kunt geen USB inpluggen om direct video’s en foto’s te projecteren (aansluiten op een blu-ray speler of laptop is dus een vereiste)

Prijs – kwaliteit verhouding

Dankzij het hoge contrast-ratio en de hoge 4K resolutie vinden we dat deze thuisbioscoop beamer een goede prijs – kwaliteit verhouding heeft. Deze beamer kost een duit, maar daar krijgen we kwaliteit voor terug.

Vergelijk met Bol.com

3. Home Cinema Optoma HD29HLV

HomeCinema Optoma HD29H

Deze Full HD Beamer komt op de derde plaats, dankzij de hoge contrast-ratio en de lage inputlag. De prijs-kwaliteit verhouding is met deze pluspunten prima. Dit is de beste beamer om sportwedstrijden mee te kijken of te gamen.

Scherpe beeldkwaliteit

Onze nummer 3 heeft een Full HD (1080p) resolutie en een contrast-ratio van maar liefst 50.000. Dit betekent dat deze Home Cinema projector in een donkere ruimte zeer scherp beeld geeft.

Het is dan wel geen 4K, zoals de Optoma UHD42(nr. 2), maar ook deze presteert het om een scherp beeld te projecteren.

Deze home cinema beamer onderscheidt zich van andere beamers in de lage input-lag van 8,4 ms. Dit is uitstekend om voetbalwedstrijden of andere sportwedstrijden te kijken.

Door deze lage input-lag is deze beamer ook zeer geschikt om mee te gamen. Je kunt bij deze beamer Game-mode activeren voor optimaal contrast.

Helderheid en levensduur

Een goede helderheid ontbreekt deze Optoma projector niet. Ook bij deze beamer hoeft de kamer niet al te donker te zijn om goed film te kunnen kijken. Deze Optoma produceert namelijk een helderheid van 4000 lumen.

Echter om de giga contrastverhouding optimaal te benutten, adviseren wij wel een donkere kamer.

De levensduur van deze beamer is 6000 uur, wat vergelijkbaar is met onze nummer 1. Je kunt dus lang doen met deze beamer. Kijk je gemiddeld 8 uur per week? Dan kun je 16 jaar met deze thuisbioscoop beamer vooruit.

Ben je van plan de beamer erg veel te gaan gebruiken, dan is dit waarschijnlijk net als de Optoma HX146 een goede keus voor je.

3D Beamer en aansluitingen

De Optoma HD29H kan ook gebruikt worden als 3D Beamer, je kunt met deze thuisbioscoop beamer, dus ook 3D films kijken.

Verder beschikt deze over een HDMI aansluiting. Deze beamer biedt echter geen VGA-ondersteuning.

Reviews: Kopers zeer tevreden (8,9)

De kopers zijn erg tevreden over de aankoop van deze beamer. Dat blijkt uit het gemiddelde cijfer. De kopers die deze beamer hebben aangeschaft, geven o.b.v. 16 reviews gemiddeld een 8,9.

Pluspunten:

 • Erg stil in gebruik (geruisloos)
 • Scherpe beeldkwaliteit
 • Goede prijs-kwaliteits verhouding
 • Hoog contrastratio
 • HDR
 • Lage input-lag

De minpunten zijn:

 • Sommige menu-instellingen dienen herhaaldelijk te worden ingesteld
 • Langere tijd bezig om de gewenste instellingen te krijgen na opstarten

Prijs-kwaliteit verhouding

Wij vinden dat de prijs-kwaliteit verhouding het erg goed doet. Voor een hoogwaardige contrast-ratio en lage inputlag vinden wij dit niet veel. Kijk je veel sport of ben je van plan met een beamer te gamen, dan raden wij je deze aan.

4. Thuisbioscoop Beamer Acer H6810BD

Home Cinema 4K Beamer Acer H6810BD

De Acer H6810BD thuisbioscoop beamer hebben we op plaats 4 gezet. Net als de Optoma UHD42(nr.2) ondersteunt deze beamer 4K UHD beeldkwaliteit. Deze mist echter de hoge refreshrate (HZ) en de contrastverhouding ligt lager, daarom zakt deze naar de vierde plek in onze top 5 van beste home cinema beamers.

Super scherpe beeldkwaliteit

Deze heeft net als de Optoma UHD42 op nr. 2 een 4K resolutie wat ervoor zorgt dat het beeld haarscherp is.

Het apparaat beschikt verder over een contrast-ratio van 10.000:1. Dit is aanzienlijk lager dan de Optoma UHD42, maar het verschil is enkel te merken in een zeer donkere kamer.

Helderheid en levensduur

De beamer is qua helderheid vergelijkbaar met de meeste beamers en heeft een helderheid van 3500 lumen. De kamer hoeft dus niet super donker te zijn, maar het beeld zal in flink verlichte ruimtes minder goed presteren.

De lamp in de Acer gaat in totaal 4000 uur mee. Als je gemiddeld 8 uur per week kijkt, dan dient je de lamp te vervangen na 10 jaar.

Geen 3D ondersteuning, aansluitingen

Deze beamer beschikt niet over 3D technologie. Je kunt dus geen 3D films zien met deze beamer.

Je kunt je laptop of blu-ray speler aansluiten op deze thuisbioscoop beamer door middel van een HDMI kabel.

Goede beamer reviews (8,5)

De beamer reviews zijn erg positief, alleen wat minder betrouwbaar. De Acer H6810BD scoort op CoolBlue uit 2 reviews een 8,5. Het review aantal is erg laag en daarom onbetrouwbaar. Uit de specs kunnen we wel opmaken dat dit een prima beamer is.

Pluspunten:

 • 4K
 • Haarscherp beeld
 • Rijke kleurweergave

Minpunten:

 • Gezien de prijs lage contrast-ratio
 • Geen 3D

Prijs-kwaliteit verhouding

We zijn niet enthousiast over de prijs-kwaliteit verhouding als we deze vergelijken met de Optoma UHD42. De UHD42 heeft namelijk ook een 4K resolutie met een contrast ratio dat veel hoger is en deze beschikt ook nog eens over 3D ondersteuning. De refreshrate is ook veel hoger van onze nummer 2 en ook de helderheid.

De prijs is ietsjes minder, maar de specificaties wegen niet op tegen wat het in prijs verschilt. Omdat 4K beamers wel andere beamers overtreffen in kwaliteit, krijgt deze de vierde plaats in onze top 5, maar de prijs-kwaliteitsverhouding kan volgens ons beter.

5. Full HD Projektor BenQ TH671ST

Home cinema Full HD Projektor BenQ TH671ST

Op nummer 5 van de thuisbioscoop beamers hebben we de Full HD Projektor BenQ TH671ST staan. Deze krijgt plek 5 omdat deze qua kwaliteit in de buurt komt van de Optoma. De prijs ligt wat hoger, daarom krijgt deze de vijfde plaats.

Niet leverbaar? Bekijk op bol.com

Goede beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van deze home cinema beamer is van goede kwaliteit. Het beschikt net als de Optoma over een Full-HD resolutie.

De contrastverhouding is helaas wat lager: 10.000:1, waardoor deze minder scherp zal zijn in een hele donkere kamer in vergelijking met de Optoma HD146X. (Merk op: Verschil in contrastverhoudingen op dit niveau is enkel merkbaar in zeer donkere ruimtes)

Helderheid en levensduur

De helderheid van deze beamer wordt door 3000 lumen bepaald. Dit is minder dan de vorige beamers. Dit betekent dat je de kamer iets donkerder moet maken om het beeld goed te kunnen zien.

Het voordeel van deze thuisbioscoop beamer, is dat deze automatisch het licht versterkt als de kamer ook lichter wordt. Daardoor blijft het beeld beter zichtbaar, zonder dat je daarvoor iets moet instellen.

De levensduur van dit de lamp in het apparaat is 4000 uur. Dat is 500 uur meer dan de standaard van 3500 uur. Dit betekent dat als je de beamer gemiddeld 8 per week gebruikt, je in ieder geval 10 jaar kunt kijken, voordat de lamp het begeeft.

3D ondersteuning en aansluitingen

Deze beamer beschikt over 3D technologie. Je kunt dus 3D films kijken met deze projector. Je hebt hiervoor wel een shutter 3D-bril nodig. In de reviews komt naar voren dat 3D erg goed werkt.

Je kunt je laptop of blu-ray speler aansluiten door middel van een HDMI kabel. Deze beamer is een redelijke moderne beamer die ook nog steeds VGA ondersteunt. Letop! VGA ondersteunt geen Full-HD, gebruikt je dus VGA, dan gaat dit ten koste van je beeldkwaliteit.

Reviews voor deze thuisbioscoop beamer (8,2)

De reviews voor de BenQ zijn opvallend positief. Deze beamer scoort bij CoolBlue een 8,2 uit 7 reviews. Veel mensen die deze beamer gekocht hebben, zijn erg tevreden. De pluspunten die worden genoemd:

 • Goede kleurweergave
 • Helder beeld
 • Goed geluid
 • Prima lichtopbrengst
 • Werkt goed met 3D
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding

De minpunten die kopers geven:

 • Zwart tinten zijn niet super zwart
 • Niet geruisloos
Prijs – kwaliteit verhouding

De prijs – kwaliteit verhouding, vinden wij wat magertjes. Gezien de beamer die we op 1 hebben geplaatst kost slechts 525 euro, deze is 225 euro duurder.(750 euro) Hiernaast is de contrast-ratio de helft van wat de Optoma HD146X biedt en biedt deze BenQ op de VGA-aansluiting na, niet veel meer.

Goedkope Thuisbioscoop beamers

 1. Projector Full HD van InRound
 2. Lumeri mini beamer Wit
 3. Lumeri mini beamer Zwart
 4. Salora 60BFH3800

1. Goedkope Beamer Projector Full HD van InRound

Goedkope thuisbioscoop Beamer Projector Full HD van InRound
 • Te gebruiken in redelijk lichte ruimtes (3500 Lumen)
 • Contrast 3000:1
 • 1920x1080p Resolutie (Full HD)
 • Zeer compact (draagbaar)
 • Extra laag geprijsd

2. Goedkope Lumeri mini beamer Wit

goedkope home cinema beamer lumeri wit
 • Te gebruiken in redelijke donkere ruimtes (2800 Lumen)
 • Contrast 2000:1
 • 1920x1080p Resolutie (Full HD)
 • Zeer compact (draagbaar)
 • Extra laag geprijsd

3. Lumeri mini beamer Zwart

goedkope home cinema beamer lumeri zwart
 • Te gebruiken in redelijke donkere ruimtes (2800 Lumen)
 • Contrast 2000:1
 • 1920x1080p Resolutie (Full HD)
 • Zeer compact (draagbaar)

4. Salora 60BFH3800

goedkope thuisbioscoop beamer salora
 • Alleen te gebruiken in donkere ruimtes (380 Lumen)
 • Contrast 3000:1
 • 1920x1080p resolutie (Full HD)

Thuisbioscoop beamer kopen, waar moeten we op letten?

Thuisbioscoop beamer kopen in 2023? Er zijn duizenden verschillende home cinema beamers, hoe kies je de beste? Hier moet je op letten.

thuisbioscoopbeamer

Beste beamer voor thuis

De beste beamer voor thuis, kun je kiezen door goed te weten wat je wilt. Wat vind jij belangrijk? Goedkoop, goede beeldkwaliteit of veel lichtopbrengst.

Goedkope thuisbioscoop maken

Als je een goedkope thuisbioscoop wilt maken, kun je vanzelfsprekend het beste focussen op de prijs. Je kunt gemakkelijk, je budget instellen en daarop filteren bij Coolblue of Bol.com, daarna vergelijk je vervolgens wat je in ieder geval belangrijk vindt aan een beamer.

Lees verder om te erachter te komen wat je belangrijk vindt en waar je het beste op kunt filteren.

Goede beeld kwaliteit

Goede beeld kwaliteit hangt af van een aantal belangrijke specificaties. Beamer kwaliteit wordt bepaald door de volgende aspecten:

Wat is een goede thuisbioscoop beamer resolutie?

Beamer resolutie is de belangrijkste factor voor een scherp beeld. De beamer resolutie bepaalt namelijk hoeveel pixels er zijn. Hoe meer pixels hoe beter. Dus hoe hoger de beamer resolutie, des te beter is het beeld.

De minimale beamer resolutie die wij adviseren begint vanaf 1920×1080. Dit wordt ook wel eens uitgedrukt in ‘1080p’ of ‘Full-HD’. Wij adviseren dus altijd om een Full HD beamer aan te schaffen. Selecteer naast de prijs op Coolblue of Bol.com, links in het menu ‘Full HD‘.

Tegenwoordig zijn er ook 4K beamers die betaalbaar voor de consument zijn. 4K heeft een resolutie van 3840 x 2160, ook wel uitgedrukt in 4K UHD. 4K beamers verschillen tussen de 1000 en 3800 euro.

Er bestaan ook 8K beamers, maar de prijs hiervan ligt tussen de 17.000 en 18.000 euro. Momenteel is er daar nog maar 1 van op de markt, namelijk de JVC DLA-NX9B. Als je graag een beeldkwaliteit van 8K wilt, adviseren wij een 8K TV te kopen. Deze heb je al vanaf 2519 euro.

Beamer projectietechnieken
DLP

De DLP Beamer is een beamer met DLP projectietechniek. Deze techniek verschilt van de LCD Beamer. Het voordeel van de DLP beamer is dat beeld scherper wordt, omdat de pixels dichter bij elkaar kunnen worden geplaatst. Verder zijn de contrastwaarden hoger bij DLP, gaan de beamers langer mee en zijn ze compacter.

LCD

De LCD beamer heeft als voordeel tegenover de DLP Beamer dat ze vaak goedkoper zijn. Daarnaast, als de LCD beamer over even veel lumen beschikt als de DLP projector, dan is het beeld beter zichtbaar bij de LCD projector. De LCD beamer raden we aan als je minder geld wilt uitgeven.

LED

De LED Beamer heeft als voordeel dat de beamer snel afkoelt, langer meegaat, energie vriendelijker en zuiniger is. Het nadeel is dat het beeld minder scherp is door de lage helderheid en contrastwaarde. De LED beamer kan handig zijn om snel mee te nemen, maar voor een thuisbioscoop raden we deze af, omdat dit ten koste gaat van het beeld.

Beste projectietechniek voor de thuisbioscoop

De DLP Beamer achten wij het meest geschikt voor een thuisbioscoop. Dit dankzij het scherpe beeld en het ruime aanbod.

Wat is een goed contrast-ratio voor een homecinema beamer?

Beamer contrast ratio bepaalt het contrast en daarmee de zwarttinten en de details. In een zeer donkere ruimte is verschil merkbaar in de diepte en details. Je hebt echter ook een goed projectiescherm nodig die beschikt over een natuurlijke witte kleur.

Het beamer contrast ratio is niet zo heel belangrijk voor thuisbioscoop beamers. Vanaf een bepaald minimaal, is het verschil voor het blote oog bijna niet meer merkbaar. Dit minimaal is een contrast-ratio van 10.000:1. Wij adviseren dus ook om een beamer te gebruiken met minimaal 10.000:1. Met dit contrast-ratio heb je ruimschoots voldoende contrast voor je thuisbioscoop.

Wat is een goed aantal lumen voor een thuisbioscoop beamer?

Beamer lumen verzorgen de helderheid of lichtsterkte van de thuisbioscoop beamer. Hoe meer lumen, hoe helderder, scherper en aanweziger het beeld.

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je in een lichte ruimte de beamer projectie niet goed kon zien. Dit is een typisch voorbeeld van een beamer met een laag aantal lumen. De lumen bepalen de sterkte van de lichtstralen. In een lichte ruimte, is er veel ander licht. Dit verstoort de lichtstralen van een beamer, waardoor het beeld minder goed te zien is.

Kun je de kamer zeer donker maken? Dan heb je een lager aantal lumen nodig. Meer lumen is altijd beter, maar ook vaak duurder. Voor een thuisbioscoop beamer voor een redelijk donkere home cinema adviseren wij een helderheid van minimaal 3000 lumen. Heb je een wat lichtere kamer, dan adviseren wij om rond de 5000 Lumen te filteren op Coolblue of Bol.com.

Heb je echt een hele donkere thuisbioscoop kamer, en kunnen alle ramen potdicht? Dan kun je richting de 1000-3000 Lumen.

Veel of weinig lichtopbrengst voor mijn thuisbioscoop beamer?

Heb je een lichte thuisbioscoop? Ga dan voor een lage contrast-ratio(10.000:1) en een hoog aantal ANSI Lumen(5000-9999).

Heb je een redelijke donkere home cinema? Ga dan voor een lage contrast-ratio(10.000:1) en een redelijk aantal ANSI Lumen(3000 – 5000).

Heb je een echt donkere thuisbioscoop? Kunnen al je ramen potdicht? Ga dan voor een hoog contrast-ratio(40.000:1) en een laag aantal ANSI Lumen(1000-3000).

Gebruikte begrippen

Wat is een thuisbioscoop of home cinema beamer?

Een thuisbioscoop beamer of home cinema beamer is een digitale videoprojector die geschikt is voor je thuisbioscoop. Ze zijn er in alle soorten en maten. Zo heb je 4K beamers, 2K beamers, Full HD beamers, etc.

De bedoeling van een thuisbioscoop beamer is in goede kwaliteit in bioscoopsfeer films of series te kunnen kijken.

Thuisbioscoop beamers zijn overal te koop bij grote betrouwbare webshops als bol.com, CoolBlue of Amazon. De beste beamer die bij uw thuisbioscoop past hangt af van uw inrichting en de omgeving, onder andere daglicht.

Thuisbioscoop maken met beamer:

Gerelateerd:

Vergelijkbare berichten