Wat zijn frames per seconde?

Frames is het engelse woord voor beelden. Het betekent dus beelden per seconde. Deze term wordt gebruikt om aan te duiden hoe vloeiend het beeld is. Hoe meer frames per seconde, des te vloeiender het is om naar te kijken.

Een mens kan maximaal 46 frames per seconde, waarnemen. Komt het dus boven de 46 frames, dan is het limiet van vloeiendheid bereikt. Verder wordt in bioscopen vaak gebruik gemaakt van 24 frames per seconde. Dit zorgt ervoor dat je je beter kunt inleven in de film.

Peter Jackson heeft The Hobbit in 48 frames gepubliceerd. Dit leverde veel kritiek op, omdat de film volgens de critici ‘nep’ voelt.

Het voordeel van een film in meer frames dan het menselijk oog kan zien op nemen, is dat er later slowmotion kan worden toegevoegd. Als je een film zou opnemen in bijvoorbeeld 24 frames en de beelden keer 0,5 zou vertragen, resulteert dat in 12 frames per seconde. Zo weinig frames kijkt erg storend en voelt als haperend.

Wordt een film daarentegen in 48 frames opgenomen, dan heb je bij een slowmotion van 0,5, nog steeds het gebruikelijke bioscoop aantal van 24 frames.

Meer berichten

Wat is eyeline?

Eyeline is in de filmindustrie de kijkrichting van een speler ten opzichte van de positie van de camera of die van zijn tegenspelers. Het is

Wat is eyelight?

Eyelight is een ‘ogenlichtje’, een heel klein effectspotje dat op de ogen gericht wordt om een dramatische reflectie op de pupil van een acteur of

Wat is Extract?

Extract is in de filmwereld het verwijderen van beeld en geluid midden uit een sequentie en het ‘sluiten’ van het daardoor ontstane gat bij niet-lineaire

Meer nieuws?