Wat is IMAX? 2023 | IMAX films | Prijzen & Ervaring

wat is imax

Wat is IMAX?

Wat is IMAX? Zodra u dit theater binnenloopt, is het verschil in dit formaat meteen duidelijk, het scherm is gigantisch! Er zijn twee soorten IMAX-theaters. De ‘standaard’ -theaters en de -koepel theaters.

Standaard theaters

Een standaard IMAX-theater heeft een enorm rechthoekig scherm. Een typisch IMAX-scherm is 16 meter hoog bij 22 meter breed, maar ze kunnen veel groter zijn. Het grootste scherm is 30 meter hoog. Stelt u zich voor dat u naast een appartementengebouw van acht verdiepingen staat dat breder is dan hoog. Zo groot is het scherm! Het is vele malen groter dan het scherm in een normale bioscoop.

wat is imax
Foto: Pathé

Koepel theaters

Een IMAXkoepel biedt een halfrond scherm dat het hele theater omhult. Koepels kunnen tot 30 meter in diameter zijn.
Of u nu in een theater of een koepel zit, het effect is verbluffend. Het scherm is groot genoeg om uw gezichtsveld te vullen. Door dit te doen, geeft het scherm u een ongelooflijk gevoel van onderdompeling (er is niets buiten de film om uw aandacht af te leiden), en het versterkt ook het gevoel van beweging. Het gevoel van beweging is zelfs zo sterk dat sommige mensen er misselijk van worden.

In Nederland hebben we maar één IMAXkoepel bioscoop in den Haag. U heeft de naam vast al wel eens horen vallen: het Omniversum.

imax koepel, het omniversum
Foto: Omniversum

Naar IMAX?

Wil je het eens zelf ervaren? Verras je vriend(in), familie- of gezinsleden met een IMAX bioscoopbon en deel de ervaring!

Hoe werkt het?

Om het gigantische scherm met een helder beeld te vullen, worden de films opgenomen en geprint op enorm filmmateriaal dat uniek is in de filmbranche.

IMAX films

De meeste films die u in een theater ziet, hebben een formaat van 35 millimeter. Het frame is 35 millimeter breed en bijna vierkant. Maar filmschermen zijn niet vierkant – ze zijn erg breed vanwege hun hoogte. Het brede beeld wordt dus gecomprimeerd tot het 35 millimeter kader en door de projector vergroot om het scherm te vullen.

Sommige theaterfilms hebben een formaat van 70 millimeter. Dit formaat biedt ongeveer de dubbele resolutie en het frame is natuurlijk de breedte van het scherm, dus er is geen compressie.

Deze film wordt ook wel het filmformaat 15/70 genoemd. Elk frame is 70 millimeter hoog en 15 perforaties breed. Met andere woorden, het filmformaat is ongeveer 10 keer groter dan standaard 35 millimeter film. Deze filmgrootte geeft een IMAX-film een ​​ongelooflijke helderheid, zelfs op de grote schermen in IMAXtheaters.

De IMAX projector

Het 15/70 filmformaat maakt een IMAX-projector tot een echt uniek apparaat. Als u heeft gelezen hoe filmprojectoren werken, begrijpt u het basismechanisme van een 35 mm-projector:

  1. De film wordt ingevoerd vanaf de bovenkant van de projector.
  2. Een klauw- of tandwielopstelling schuift de film één frame vooruit en houdt deze stabiel voor het licht.
  3. Een sluiter gaat open en laat een fractie van een seconde licht door de film en lens op het scherm schijnen.
imax projector

De film zo zwaar en groot dat een projector bij wijze van spreken, een hijskraan nodig heeft om hem te verplaatsen, en het is moeilijk om zo’n groot filmframe perfect plat te houden ten opzichte van de lens. Daarom is deze projector totaal anders dan een normale projector:

  • De film beweegt er horizontaal doorheen in plaats van verticaal.
  • Een vacuümsysteem zuigt elk beeld op een stuk glas voor de lens zodat het beeld perfect voor de lens is georiënteerd.
  • De sluiter gaat langer open dan bij een normale projector om meer licht door te laten. De lamp voor de projector is een watergekoelde xenoneenheid van 15.000 watt.

Al deze geavanceerde technologie betekent dat een projector als deze, meer dan 2 ton (1.800 kilogram) weegt – het gewicht van een kleine auto! Dat is wat er nodig is om zo’n helder, duidelijk beeld op zo’n geweldig scherm te krijgen.

De IMAX ervaring

IMAX geeft zeer scherp beeld en een beter contrast, waardoor u beter in de film kunt opgaan. Hoe ziet dat er uit?

Video: IMAX

IMAX bioscopen in Nederland

Er zijn verschillende bioscopen waar u de ervaring kunt beleven. Op de website van Pathé kunt u zien welke films er draaien in IMAXformaat. U kunt dit formaat enkel in pathé bioscopen beleven. Hieronder een overzicht van alle IMAX bioscopen in Nederland:

Vergelijkbare berichten