4DX: Wat is het? Ontdek de Revolutionaire sensatie | Pathé

4DX Wat is het?

Kijk niet alleen uw favoriete films, maar stap nu ook in de film dankzij de geweldige mogelijkheden van 4DX. Als u het nog niet hebt ervaren, is dit wat u moet weten.

Wat is 4DX?

4DX is een bioscooptechnologie die al uw mogelijke zintuigen prikkelt, door gebruik van verschillende effecten als, bewegende stoelen, geuren, wind en regen.

Hoe werkt 4DX?

4DX bioscopen hebben high-tech stoelen, die met de film mee bewegen. Maar dat is niet alles. Naast de bewegende stoelen zijn er special effects toegevoegd die gelinkt zijn aan de actie op het scherm. Hierbij moet u denken aan wind, water, mist, bliksem, bubbels, regen, geuren en sneeuw. 4DX ondersteunt zowel 2D films als 3D films.

Hoe voelt 4DX?

Wa4DX

Hoe het voelt hangt af van de film die u kijkt. Het versterkt vooral de ervaring. Kijkt u een film waarbij een scene zich afspeelt op een bergtop met sneeuw en wind, dan zult u regelmatig een frisse bries voelen.

Horror en Thrillers

Kijkt u een horror of een thriller, dan worden schrikreacties en dergelijke versterkt. Pas wel op, want nu wordt het echt spannend. Als u het aan uw hart heeft, kunt u deze films in 4D maar beter vermijden.

Gezinsfilms

Bij gezinsfilms hoeft u niet bang te zijn voor schrikreacties. Hier kunt u hele andere effecten verwachten. Van de geur van rozen als een held verliefd wordt tot de waterspetters, wanneer er een bommetje wordt gemaakt in het zwembad. De ervaring beleeft u veel intenser.

Actiefilms

Bij actiefilms, kunt u de trillende autostoelen en slippende banden voelen. U zit midden in de actie en voelt iedere invloed en explosie van de Hollywood effecten.

Naar 4DX?

Wil je eens kijken hoe 4DX is? Verras je vriend(in), familie- of gezinsleden met een 4DX bioscoopbon en deel de ervaring!

Wat is een 4DX stoel?

De 4DX stoel maakt de grootste impact op de 4D film beleving. De stoel beschikt over 5 verschillende soorten bewegingen die realistische effecten teweegbrengen. Waar u aan moet denken hoe de stoelen reageren op de film: we nemen even als voorbeeld een scene van een snelle auto achtervolging.

 • Op en neer: Over drempels, trappen en stoepranden rijden.
 • Links en rechts: Auto slingert door scherpe bochten in een stad met smalle steegjes.
 • Voor en achter: Er wordt flink op de autorem getrapt of gas gegeven.
 • Kriebel effect: Over hobbels voelt u uw benen op en neer gaan.
 • Vibratie: U voelt de sportstoelen trillen van de V12 Engine.
 • Geur: U ruikt de motorolie en verbrandde benzine.
 • Fonteinsproeiers: De stoelen sproeien water omhoog, zodat u de regen voelt als de hoofdpersoon uit de auto stapt.

Andere 4D effecten

Naast de stoeleffecten zijn er nog andere 4D effecten die de sensatie naar het volgende level brengen.

4DX effecten
4D
 • De gezichtsblazer: blaast wind in uw gezicht.
 • Water sproeiers: sproeien water in uw gezicht, bijvoorbeeld door de regen op de fiets.
 • Bellenblazers: Er komen bellen uit de muur, die u voelt.
 • Smokescreens: In een mistige omgeving wordt er rook geproduceerd.
 • Windblazers: blaast wind van de zijkanten als de scene zich in de storm afspeelt.
 • Stroboscoop: Deze geeft flitsen als er een foto wordt gemaakt of een bliksem ergens inslaat.

Wat is het verschil tussen 3D en 4D?

Het verschil tussen 3D en 4D zit hem vooral in de effecten naast beeld en geluid. In 3D ervaart u alleen geluid en beeld. 3D beelden komen het scherm uit en lijken daarom realistisch, maar 4DX gaat net een stapje verder door al uw zintuigen te prikkelen.

Omdat 4DX veel meer dure apparatuur vereist, zult u merken dat de prijs van een ticket voor een 4D film een stuk duurder is. (Bekijk hier de prijsverschillen). Ook zult u merken dat de zitplaatsen snel zijn uitverkocht, omdat er maar een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar zijn in een 4DX zaal.

3D vs 2D – Wat is het verschil?

Het verschil tussen 4DX 3D en 4Dx 2D zit in het beeld. Bij 4DX 3D is er een 3D bril nodig om de film in scherpte te kunnen zien. Het beeld komt op u af net zoals bij andere 3D films. Vanzelfsprekend ervaart u naast het beeld ook alle andere genoemde special effects.

Bij 4DX 2D heeft u geen bril nodig. Het beeld komt niet uit het scherm, maar u ervaart wel alle andere 4D effecten. Als u geen fan bent van 3D films, maar u wilt de 4D ervaring wel graag ervaren, dan is dit voor u de beste keuze.

Wat is de beste plek voor een 4D film?

Eigenlijk is dat lastig te zeggen. Alle stoelen bewegen mee met de actie. Dus in de 4DX stoel-effecten zit weinig verschil. Als u aan de rechterkant van de zaal zit, zult u meer wind voelen van rechts en zit u helemaal vooraan dan zal de mist wat sterker zijn. Wilt u van alles wat? Dan is waarschijnlijk precies het midden van de zaal de beste plek.

Wij raden in principe altijd vooraan in het midden aan. Niet alleen bij 4D, maar ook bij 3D films. Als u namelijk in het midden meer naar voren gaat, ziet u de zijkanten van het scherm niet meer. Dit zorgt ervoor dat u er beter in zit en minder relativeert dat u naar een scherm zit te kijken. Ook komt voor uw gevoel het 3D meer op u af als u wat meer vooraan zit. We adviseren om niet teveel vooraan te zitten, want dan kijkt u de hele tijd omhoog, wat storend kan zijn voor uw nek.

Is 4DX voor iedereen en alle leeftijden?

Door de 4DX effecten zijn een aantal veiligheidsregels beschreven. In principe mag iedereen even los gezien van leeftijdsgrens van de film zelf, een 4DX film beleven. U wordt echter voor uw eigen veiligheid afgeraden te gaan als:

 • U een hoge bloeddruk, hartaandoening, rug- of nekaandoening, epilepsie of enige andere vorm van een ernstige medische aandoening heeft
 • Gehandicapt of blind bent
 • Zwanger bent
 • Vatbaar bent voor wagenziekte of als u fysiek of mentaal gevoelig bent.
 • Onder invloed bent van medicijnen, drugs of alcohol
 • U kleiner bent dan 120 cm
 • U zwaarder weegt dan 120 kg

Verder mogen kinderen onder de 4 jaar niet naar binnen en kinderen tussen de 4 en 11 jaar moeten worden begeleid door een begeleider. Verder is de 4DX-ervaring voor eigen risico. Bioscopen zijn niet aansprakelijk voor de eventuele fysieke of mentale gevolgen.

Is het gevaarlijk?

Nee, 4DX is niet gevaarlijk. Laat de bovenstaande veiligheidsredenen u niet teveel afschrikken. Er zijn tot nu toe nog geen slechte nieuwsberichten over letsel dat veroorzaakt is door 4D, en dat terwijl 4D films al in Nederland draaien sinds december 2017.

Bioscopen schrijven zeer gedetailleerde voorschriften om juridisch gedekt te zijn. De ervaring is zeker niet als heftig te beschouwen, tenzij u natuurlijk naar een hele heftige horror film gaat.

4DX Bioscopen in Nederland

Er zijn verschillende 4DX bioscopen waar u de ervaring kunt beleven. Op de website van Pathé kunt u zien welke pathe 4DX films er draaien. U kunt 4D naast pathé ook in andere bioscopen beleven. Hieronder een overzicht van alle 4DX bioscopen in Nederland:

Vergelijkbare berichten