Hoe maak je een Thuisbioscoop? | Goedkoop en Makkelijk

thuisbioscoop

Een thuisbioscoop maken is niet zo moeilijk of duur als het lijkt – tegelijkertijd kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Het is vooral belangrijk dat je een home cinema kamer goed inricht. Met de juiste tips is het maken van een thuisbioscoop een fluitje van een cent.

Binnen 6 eenvoudige stappen heb je een ultieme thuisbioscoop opgezet, waar je met vrienden en familie kunt genieten.

Hoe maak je de ultieme thuisbioscoop?

Een ultieme thuisbioscoop maak je door vanuit de filmbeleving van de kijker te denken. Inbeelden dat je er zelf zit helpt bepalen wat je nodig hebt en hoe je jouw thuisbios inricht. Dit zijn de stappen om een goede thuisbios te maken:

 1. Kies een geschikte zaal of kamer
 2. Zorg voor comfortabele zitplaatsen
 3. Kies een goede TV of Beamer
 4. Plaats een goed geluidssysteem
 5. Zorg voor een media-afspeelapparaat
 6. Klaar voor de film

Thuisbioscoop zaal of kamer

Bij het kiezen van een thuisbios zaal of kamer is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden.

 • Vloerbedekking is een must
 • Zorg dat je elkaar niet in de weg zit
 • De kamer moet goed te verduisteren zijn
 • Er dient goede ventilatie te zijn
 • De thuisbios kamer moet groot genoeg zijn

Vloerbedekking is een must

Home Cinema geluidsweerkaatsing

In de bioscoop ligt er bijna altijd vloerbedekking, en niet zonder reden. Vloerbedekking absorbeert geluid. Laminaat, pakket of tegels weerkaatsen geluid. Je wilt voorkomen dat weerkaatste(en dus vertraagde) geluidsgolven de recentste geluidsgolven storen. Zorg daarom voor vloerbedekking in je thuisbios.

Zit elkaar niet in de weg!

Wie heeft het niet meegemaakt? Je zit lekker een film te kijken en je broer, zus, vriend of vriendin schuift half in de film aan, pakt zijn stoel en gaat precies in je zicht zitten. “Hé ga eens aan de kant!”

In een comfortabele thuisbios is het belangrijk dat het scherm goed te zien is van alle zitplaatsen. Kies dus een kamer of zaal, waarbij dit kan. Dit hoeft niet persé een aparte kamer te zijn: je kunt ook gewoon je woonkamer ombouwen tot thuisbios, maar zorg ervoor dat niemand elkaar in de weg zit.

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van meubelverhogers, zodat de achterste stoelen hoger zijn dan de voorste.

Een thuisbioscoop hoort donker te zijn

Naast dat de ruimte geschikt moet zijn, is het ook erg belangrijk om rekening te houden met het licht. De kamer moet het liefst zo donker mogelijk kunnen worden gemaakt. Niets is zo vervelend als dat het scherm spiegelt of de projectie slecht zichtbaar is door daglicht.

Heb je een kamer, kelder of zolder waar (bijna) geen ramen in zitten, dan is deze zeer geschikt voor een thuisbios. Een andere mogelijkheid is om verduisteringsgordijnen op te hangen.

Voorkom dat je thuisbios een sauna wordt

Je zit met meerdere mensen in een kamer, zorg daarom dat er goede ventilatie is. Juist omdat je vaak geen ramen open kunt zetten is dit erg belangrijk. Zet op zijn minst een waaier aan en zorg dat de kamer in ieder geval vóór het film kijken al goed geventileerd is.

Verder is het goed om op te letten dat de kamer groot genoeg is voor;

 • voldoende zuurstof;
 • voldoende aantal zitplaatsen;
 • een gezonde afstand van het scherm;
 • het behouden van een aangename kamertemperatuur.

In geval van een beamer, dient deze ook ver genoeg van de muur te zijn verwijderd, om groot te kunnen projecteren.

Thuisbioscoop stoelen of banken

Home Cinema stoelen

Zorg voor een lekkere bank of stoelen. Deze kun je letterlijk overal vandaan halen. We hebben de meest geschikte bioscoopstoelen van bol.com op een rij gezet. Deze kun je laten bezorgen in je thuisbios, zonder dat je hier de deur voor uit hoeft.

In jouw thuisbios wil je een paar uur geconcentreerd blijven kijken en een goede bank of stoel maakt betreft de focus en comfort het verschil.

Thuisbioscoop beamer of TV

Voor een echt bioscoopgevoel, adviseren we een Thuisbioscoop beamer. In de bioscoop wordt er ook altijd gebruik gemaakt van een videoprojector en dat zet de sfeer. Natuurlijk kun je ook altijd voor een grote TV gaan.

Top 5 thuisbioscoop beamers

Dit zijn de door ons meest geschikt bevonden thuisbioscoop projectors.

 1. Optoma HD146X (1080p)
 2. Beamer Optoma UHD42 (4K)
 3. Optoma HD29H
 4. Acer H6810BD
 5. BenQ TH671ST

Plaats een goed geluidsysteem

thuisbios sound set

Dit zijn de beste draadloze surround systemen van 2022

Thuisbios soundset

Wat is een thuisbios zonder goed geluid? Dit gezegd is surround een must. Daardoor hoor je geluid van alle kanten en dat versterkt de filmbeleving. Je hoort een helikopter overvliegen, of een auto achter je crashen: het maakt alles net wat intenser.

Wij adviseren minimaal 5 speakers en 1 subwoofer (5.1) en als het budget toereikend is 7 speakers en 1 subwoofer (7.1). Je kunt deze sets het beste kopen op betrouwbare en bekende webshops als CoolBlue en Bol.com, i.v.m. levertijd, garantie en bedenktijd.

Surroundset plaatsen

Nadat je een geschikt geluidssysteem hebt gevonden voor je thuisbios, wil je de speakers goed op kunnen hangen. Bekijk in de kamer waar je ze gaat plaatsen. Belangrijk is dat je de geluidsboxen kunt plaatsen zoals in de afbeelding hieronder is weergeven. Dus front-center, front-left & right, rear–left & right.

Home Cinema surround
Afb. bron: Amazon

Waar de subwoofer komt te staan is minder relevant, omdat deze het geluid weerkaatst op de grond. Zolang deze ergens vooraan staat en gericht is naar de zitplaatsen is het goed.

Bij 7.1, plaats je ook nog speakers rechts en links van de zitplekken. Bij een kleine kamer adviseren wij om voor 5.1 te gaan. Als de speakers te dicht op elkaar staan, is het verschil tussen 5.1 en 7.1 nauwelijks merkbaar.

Media afspeelapparaat

Laptop als afspeelapparaat

Als laatste is het nu nog nodig om een media afspeelapparaat te hebben. Dit kan een laptop zijn die je met HDMI verbind aan de beamer. Dan kun je via Netflix, Disney+, Videoland, Pathé-thuis of andere videostreamingsdiensten film kijken. Het is wel belangrijk dat je laptop en beamer een HDMI aansluiting hebben.

Blu-ray speler als afspeelapparaat

Het is ook mogelijk, en dat raden wij voor de beste kwaliteit aan, om een blu-ray speler te kopen. Bij Blu-ray films is de kwaliteit een stuk beter dan bij een film van een videostreamingsdienst als Netflix.

Het nadeel is wel, dat je de films apart moet kopen. Maar daar staat tegenover, dat je deze altijd kunt kijken zonder abonnement of dat de film verdwijnt, zoals dat bij Netflix wel eens gebeurt.

Zorg ervoor dat de blu-ray speler beschikt, indien je dit belangrijk vindt over:

 • 4K resolutie
 • 3D functionaliteit

Klaar voor de film

Nu je alles binnen hebt, kun je alles aansluiten en kan de filmbeleving beginnen. Mocht je niet in één keer alles kunnen betalen, dan kun je altijd je thuisbios, beetje bij beetje uitbreiden. Begin met een beamer en gebruik een geluidssysteem wat je nog hebt staan.

Uitbreiden naar luxer, comfortabeler, intenser en mooier kan altijd later.

Wat kost een thuisbioscoop?

De kosten van een thuisbioscoop variëren van 500 euro tot 500.000 euro. Het hangt er maar net vanaf wat je wilt of kunt besteden aan een thuisbioscoop. Dit geldt voor de apparatuur maar ook voor de inrichting. Je kunt een professioneel thuisbioscoop bedrijf inhuren of je kunt je thuisbios zelf inrichten.

Hieronder hebben we voor ieder een samenstelling gemaakt, met het oog op de beste kwaliteit voor het desbetreffende budget.

Thuisbioscoop voor €542,- (Budget)

Het is mogelijk om een thuisbioscoop van 542 euro te bouwen. Je zoekt dan de beste kwaliteit voor een lage prijs. Wij hebben een voorbeeld opgezet van thuisbios apparatuur voor in totaal maximaal 542 euro.

De beamer ondersteunt Full-HD en produceert 3500 Lumen, dat zijn de noodzakelijke specificaties van een beamer. Je wilt immers dat het beeld helder en scherp genoeg is, om ongestoord film te kunnen kijken.

Het surround set van Sony kost het dubbele van de beamer. Onze ervaring is dat geluid belangrijker is dan beeld om lekker in een film te komen. Er is niets zo afleidend als ander geluid, met dit surround set lijkt het net of een helikopter ook echt overvliegt. Daarnaast heb je ook direct een mooi geluidssysteem voor muziek van je favoriete artiest.

De Blu-ray speler raden wij aan als je geen zin hebt om je laptop aan te sluiten op de beamer. Hier staat namelijk al Netflix op en er zit ingebouwde WiFi in. Je kunt de blu-ray speler dus aanzetten, verbinden via WiFi met je router zonder een netwerkkabel te trekken. Verder open je Netflix, log je in en voila: je kunt beginnen met je favoriete serie.

Je zult vast nog wel een oude bank hebben staan die je in je thuisbioscoop kunt plaatsen. Voor 542 euro heb je een leuke home cinema kamer, waar je met vrienden en familie kunt genieten.

Magnifieke Thuisbioscoop van €1451,-

Heb je een iets groter budget en zoek je kwaliteit, dan hebben we daar ook een opzet voor.

De beamer (Optoma HD146X) is geweldig en als beste getest voor beamers onder de 500 euro. De reviews zijn super positief en de kwaliteit van de beamer met de helderheid zijn geweldig. Lees hier waarom deze beamer het meest geschikt bevonden is voor een thuisbioscoop.

Het Jamo S 805 Surround systeem zet een geweldig surround geluid neer. De kwaliteit van het geluid is namelijk erg zuiver en vol. Het enige nadeel is dat er geen subwoofer wordt meegeleverd. Daarom adviseren wij ook om de Jamo SUB 210 erbij te kopen om toch ook de hele lage tonen van een film of serie te ervaren.

Ook adviseren we hier de Sony BDP-S3700 – Blu-ray-speler. Dit dankzij de wifi ondersteuning(makkelijk streamen), de ingebouwde Netflix App (geen gezeur met je laptop) en natuurlijk omdat je er blu-rays mee kunt afspelen. Blu-rays geven immers het best verkrijgbare beeld, dankzij de grote leessnelheid voor giga-filmbestanden. (50GB – 100GB)

Super 4K Home Cinema voor €3510,- (High Quality)

Wil je echte kwaliteit? Dan hebben we de beste apparatuur voor een goede prijs samengesteld.

De Optoma UHD42 is als beste gekomen uit de beamertest van 2021 en 2022. Je beschikt over een geweldige 4K resolutie en 3D functionaliteit. Ook is de beamer erg helder wat fijn is in iets lichtere ruimtes. Lees hier meer waarom deze 4K beamer als beste is bevonden.

Voor het geluidssysteem hebben we gekozen voor de Harmon Kardon 5.1, omdat deze draadloos is en een magnificent geluid produceert. Deze staat op nummer 2 van de beste home cinema sets, omdat de JBL een lagere prijs heeft. Heb je budget, dan is de Harmon Kardon naar onze mening de beste die je kunt hebben: Sluit makkelijk aan, geen gedoe met kabels en geeft een geweldig surround geluid. Lees hier meer, als je nog niet bent overtuigd van onze keuze.

Als media-afspeelapparaat kiezen we de Sony UBP-X800. Er staan apps op zoals Netflix en beschikt over WiFi, geen gedoe met kabels dus. Verder kun je prachtige 3D films kijken met deze blu-ray speler. Niet geheel onbelangrijk als je een 4K beamer koopt is dat dit apparaat ook 4K ondersteunt. En dat doet die…

…maar beter nog: hij beschikt ook over 4K upscaling. Dat betekent dat je 1080p films kunt afspelen in 4K. Je hoeft dus niet meer persé opzoek naar 4K films: oorspronkelijke Full-HD films kun je voortaan afspelen met een 4K resolutie.

Home Cinema boven de €3500,-

Wil je echt groot gaan, dan kun je het beste een professioneel home cinema bedrijf inhuren. Zij hebben ervaring met het afstemmen van beeld, geluid in combinatie met de rest van de thuisbioscoop. Deze Home Cinema bedrijven kun je gemakkelijk vinden op Google.

Vergelijkbare berichten