Verschil OLED en QLED | Wat is nu beter en waarom? 2023

verschil-oled-en-qled

Het verschil tussen OLED en QLED: hieronder lees je wat beter is en waarom.

OLED vs QLED: Wat is het verschil?

OLED en QLED zijn beide goede technieken en zorgen beide voor mooi beeld. Op sommige punten blinkt de ene techniek echter uit boven de andere.

Omdat OLED en QLED in de benaming erg op elkaar lijken, hebben we ze een andere kleur gegeven om verwarring te voorkomen.

 • OLED hebben we paars gekleurd
 • QLED hebben we oranje gekleurd

Wat is het verschil tussen OLED en QLED?

De verschillen tussen OLED en QLED op een rij:

Zwartwaardes en contrast OLED de winnaar

Uit het verschil tussen OLED en QLED op het gebied van zwartwaardes en contrast blijkt OLED duidelijk de winnaar. Dit komt omdat de OLED techniek iedere pixel afzonderlijk aan of uit kan zetten. De ene pixel kan dus een felle kleur zijn en de pixel er naast kan worden uitgezet. Hierdoor kun je felle kleuren met diepe zwarte tinten combineren.

verschil oled en qled contrast en zwartwaarde

Je kunt denken aan een nacht met heldere sterren. Zonder deze techniek beïnvloeden de heldere sterren het zwart om de sterren heen, waardoor de kleurendetails minder mooi worden.

QLED schermen hebben een andere techniek, waardoor het niet mogelijk is iedere pixel afzonderlijk aan- of uit te zetten. Achter het scherm bevinden zich lichtbronnen die hetzelfde effect proberen te creëren, maar OLED blijft in contrast en zwartwaardes de beste.

QLED is helderder – beter voor overdag

Overdag film kijken gaat beter met een QLED TV. De helderheid van een QLED TV is namelijk flink hoger dan die van een OLED TV. Kleuren en helderheid bepalen de kleurweergave.

Voornamelijk als je voor een HDR scherm kiest, wil je een zo hoog mogelijk kleurvolume hebben. Dankzij de hoge helderheid blijft bij een QLED TV het beeld ook mooi als de ruimte waarin de TV staat behoorlijk verlicht is.

Bij OLED zul je merken dat de beeldkwaliteit mooier wordt als je een donkere locatie hebt. Bijvoorbeeld als het buiten donker is of als je de verduisterende gordijnen of luiken dicht hebt. Bij QLED kun je de gordijnen gewoon open houden.

OLED heeft betere kijkhoeken

Verschil OLED en QLED kijkhoek

Met LCD-gebaseerde schermen (dus ook QLED) kunnen verschillende delen van het scherm altijd helderder lijken dan andere, en de achtergrondverlichtingsstructuur is ook te zien in sommige inhoud. Zelfs de beste LCD’s vervagen, verliezen contrast en verkleuren wanneer ze worden gezien vanaf andere stoelen die niet direct voor het scherm staan.

OLED-tv’s hebben bijna perfect uniforme schermen en behouden trouw vanuit alle (behalve de meest extreme) hoeken.

Resolutie, kleur, videoverwerking geen verschil

De meeste QLED en OLED schermen hebben dezelfde resolutie en beschikken over 4K, en beide kunnen ook een 8K-resolutie bereiken.

Geen van beide technologieën heeft een groter voordeel op het gebied van kleur- of videoverwerking. Hierin zijn zowel QLED als OLED gelijk.

QLED kan groter, kleiner en mogelijk goedkoper worden

Hoewel LG later in 2023 een 83-inch televisie te koop zal aanbieden, zijn er momenteel slechts vijf formaten OLED-tv op de markt:

 • 48-inch
 • 55-inch
 • 65-inch
 • 77-inch
 • 88-inch

Omdat QLED-tv’s LCD’s zijn, kunnen ze in een veel groter aantal maten worden gemaakt. Niet-QLED lcd-tv’s kunnen zelfs nog kleiner worden gemaakt.

 • 32-inch
 • 43-inch
 • 49-inch
 • 55-inch
 • 65-inch
 • 75-inch
 • 82-inch
 • 85-inch
 • 98-inch

QLED brandt minder snel in

verschil-oled-en-qled-inbranden

Inbranden vindt plaats wanneer een blijvend deel van de afbeelding op het scherm blijft. Bijvoorbeeld navigatieknoppen van een telefoon, een kanaallogo of een scorebord wat jaren getoond is in de voetbal-kantine. Deze afbeeldingen blijven dan licht doorzichtig aanwezig, ongeacht wat er verder op het scherm verschijnt.

Alle OLED-schermen kunnen inbranden en voor zover wij weten zijn ze hiervoor gevoeliger dan QLED en andere LCD schermen.

Alles bij elkaar genomen, zou inbranden voor de meeste mensen echter geen probleem moeten zijn. Uit al het bewijs dat we hebben gezien, wordt inbranden meestal veroorzaakt door een statisch afbeeldingselement, zoals een kanaallogo wat herhaaldelijk wordt getoond.

Dit is een probleem als je dezelfde zender meerdere uren per dag op het scherm houdt en bijvoorbeeld niet genoeg andere programma’s kijkt. Maar zolang je varieert met wat wordt weergegeven, is de kans groot dat je scherm nooit inbrandt.

Wat is nu beter OLED of QLED?

Natuurlijk hangt het van jouw situatie af. Wil je overdag graag film kijken en kun je de woonkamer niet goed verduisteren, ga dan voor QLED. Maar wil je echt voor kwaliteit, kun je de kamer goed verduisteren en wil je op een filmavondje genieten van geweldig beeld? Dan verkiezen wij OLED boven QLED.

Hieronder wordt nog even kort in een overzicht weergegeven wat de verschillen zijn.

Verschil OLED en QLED overzicht

Techniek
Beste contrast en zwart waardesOLED
Hoogste helderheid (beste voor verlichte locaties)QLED
Beste kijkhoekenOLED
Laagste risico op inbrandenQLED
Onze keuzeOLED

Vergelijkbare berichten