Wat is een script?

Wat is een script?

Een script of scenario is hoe de film van A tot Z eruit komt te zien op de technische details en camera instructies na.(Deze staan meestal in een draaiboek) Je kunt het beschouwen als een blauw-druk van een film.

Welke Script Fases zijn er?

Een script of scenario komt tot stand door vier fases te doorlopen.

  • De Premisse
  • De Synopsis
  • Het treatment
  • Het afgewerkte script

1. De Premisse

Hier wordt een zeer korte en bondige samenvatting beschreven, waarin het verhaal van het film of programma idee duidelijk wordt. Meestal bestaat de premisse uit enkele zinnen. De scenarist beschrijft dit en spreekt hierover met de producent of de regisseur, om te kijken of het aanslaat.

2. De Synopsis

De Synopsis bestaat uit 1 a 2 pagina’s waar kort wordt geschetst welke gebeurtenissen, personages en plotwendingen er in de film plaats vinden. Dit is een zeer belangrijke fase, omdat hier ook de keuze voor financiëring plaats vindt. De opdrachtgever(s) moeten enthousiast genoeg zijn om te willen investeren. Vaak wordt er tijdens deze fase ook goed onderzoek gedaan of er wel animo voor is.

3. Het treatment (Story Outline)

Hierin werkt de scenarist het verhaal verder uit. Er is bij deze fase nog geen sprake van dialogen, maar worden de gebeurtenissen, personages en plotwendingen duidelijker. In de filmindustrie wordt er onderscheid gemaakt tussen 2 soorten treatments:

  • Productietreatment
  • Verkooptreatment

De productietreatment bestaat uit 50 pagina’s, waarin goed duidelijk wordt hoe de film eruit komt te zien(op dialogen en scenebeschrijvingen na). Het verkooptreatment is een korte versie van de productietreatment die bestaat uit 10 pagina’s en is minder gedetailleerd. Dit is voor een investeerder sneller en gemakkelijker door te lezen.

Het doel van het treatment is om de investeerders of producedent te overtuigen om deel te nemen aan het project.

4. Het afgewerkte scenario(script)

Dit is de laatste fase, hierbij wordt het script uitgewerkt tot een master scene script-formaat. Dit betekent een uitgebreid afgewerkt script voor een fictiefilm. Nu worden ook alle dialogen in het script opgenomen. Verder worden de scenes beschreven.

Camerabewegingen en camerashots blijven buiten schot in het script, omdat dit wordt overgelaten aan onder andere de cameraman en regisseur. Dit valt onder de Cameravoering.

Vergelijkbare berichten